Медия без
политическа реклама

Израелски шпиони изнесоха тонове документи от Техеран за 6 ч. и 29 мин.

Тел Авив се сдоби с архиви на иранската ядрена програма, които доказват, че авторите й никога не са се отказвали от нея

ЕПА/БГНЕС
Пломба на МААЕ върху апарат в предприятието за обогатяване на уран в Натанц.

Техеран се е сдобил с детайлна информация от чуждестранен източник за създаване на оръжия и е бил на прага на разработването на технологии за разработка на нови видове бомби, когато преди 15 г. му бе забранена изследователската работа в тази сфера - това разкриват нови детайли от иранските ядрени документи, до които стигна израелското разузнаване в началото на годината. Амбициозният и свръхсекретен опит на Иран да разработи ядрено оръжие е  включвал сериозни научни разработки за производство на уран, както и модерно тестване на оборудване за генериране на неутрони за начало на ядрена реакция, сочат документите.

Иран прекратява официално голяма част от работата през 2003 г., но вътрешни документи показват, че учени са имали сериозни и детайлни планове да продължат тайно работата по няколко проекта под прикритието на съществуващи военни изследователски програми.

"Работата ще бъде разделена на две - секретна и открита", пише ирански учен в меморандум, част от архива от 100 000 документа, иззети в дръзкия рейд на израелски агенти от Мосад през януари в склад в Техеран.
В документите няма разкрития за скорошна дейност по ядрената програма, нито доказателства, че Иран е нарушил споразумението от 2015 г. със САЩ и 5-те световни сили. Американските власти отдавна знаят за ядрената програма на Иран отпреди 2004 г., посочена от администрацията на Барак Обама като аргумент Иран да приеме историческото споразумение, ограничаващо способността му да добива обогатен уран и поставящо ядрените обекти на Техеран под международен контрол.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху използва документите отново през последните седмици като основа за поредната си атака срещу ядреното споразумение, което според израелските власти е неадекватно като инструмент за въздържане на дългосрочните ядрени амбиции на Техеран. Споразумението е на изкуствено дишане, откакто администрацията на Доналд Тръмп се оттегли от него през май. Иран твърди, че спазва договорката и няма намерение да разработва ядрено оръжие.

 

Голям екип израелски експерти продължават да преглеждат документите и да търсят нови разкрития,

 

като в същото време споделят материалите с американски и европейски разузнавателни агенции, както и с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Израелските власти неотдавна споделиха новите си разкрития с няколко западни медии и обявиха, че на базата на новооткритите доказателства за ядрените изследвания плюс огромните усилия за прикриване на дейността и запазване на техническото ноу-хау за евентуална бъдеща употреба, показва, че на Иран не може да се вярва. Техеран оспорва автентичността на документите, с които се е сдобил Израел, и ги определя като фалшификати. От иранската мисия в ООН в Ню Йорк отказаха коментар по темата.

"Този архив обяснява защо имаме съмнения", заяви високопокоставен израелски представител пред американски журналисти на брифинг в Тел Авив. "Обяснява защо иранската сделка за нас е по-лоша от нищо, защото ключови елементи от ядрената програма не са засегнати в него", добавя той. "Бяхме на масата за преговори, защото знаем, че Иран има амбиции за създаване на ядрена бомба и искахме споразумение, което може да бъде контролирано, да блокира тези амбиции", казва Джейк Съливан, бивш служител в Държавния департамент на САЩ, участвал в първия етап на дискусии с Иран по ядреното споразумение. "Според мен новите разкрития не подкопават споразумението, те подкрепят необходимостта от него".

Откраднатите от израелските разузнавачи документи, показани на журналистите, са част от същия набор документи, представени на 30 април от Нетаняху в драматична тв презентация с цел да докаже, че "Иран лъже", както неведнъж каза премиерът тогава. Как Израел се е сдобил с тях от таен склад насред Техеран, тепърва започва леко да се изяснява.

Представители на израелското разузнаване казват, че научили в началото на 2017 г., че Иран е започнал системно да събира архиви за предишните ядрени изследвания в страната и да ги премества в общо хранилище в южния столичен квартал Шорабад. Сградата, която е разположена сред индустриални складове, видимо не била охранявана, нямало никакви външни белези, които да наведат на мисълта, че там се съхранява нещо необичайно. Изключително ограничен брой иранци знаели за съществуването на хранилището, разказа пред журналисти представител на Мосад.

"Искахме да разберем какво крият и защо го правят", обясни той

 

"Щом разбрахме къде отиват документите, подготвихме екип, който да ги вземе". Агенти на Мосад успяват да проучат вътрешното разположение на сградата, включително къде са поставени и какво съдържат 32 сейфа, в които били заключени документи, снимки и компютърни файлове от "Проект Амад" - кодовото име на иранския ядрен проект. Шпионите проучили охраната и системата за сигурност на сградата, установили движението и режима на служителите в архива. Определили дата за операцията си - 31 януари, и разполагали с точно определено време за нея - 6 часа и 29 минути, през които трябвало да проникнат в сградата, да отворят сейфовете и да изнесат оттам тонове документи, без да бъдат засечени и заловени.

Тъй като част от материалите били по-маловажни, агентите отворили само сейфовете, за които смятали, че съдържат най-ценните материали и след това взели само най-важните от тях. Израелското разузнаване описва пестеливо и неясно техниките, използвани от агентите. Става ясно само, че били доста необичайни, в стила на холивудската продукция "Бандата на Оушън". Как огромните купчини хартиени документи и дискове с компютърни файлове са изнесени незабелязано от склада и от страната, все още не е известно.

Оспорвайки твърденията на Иран, че документите са фалшификати, израелските власти позволиха на журналистите да видят и да докоснат с ръкавици няколко страници от оригиналните документи, включително и ръкописни записки, подписани от Мохсен Факризадех - иранския физик, който според западните разузнавателни служби оглавявал "Проекта Амад". Журналистите получиха копия от някои документи, сред тях и няколко непубликувани досега. Други документи бяха показани набързо, а трети от коментираните изобщо не бяха показани с аргумента, че съдържат детайлни технически данни, които могат да се използват за направата на ядрена бомба.

Израел твърди, че

 

иранците са се сдобили с информация за създаване на ядрена бомба от чужбина,

 

но отказаха да потвърдят дали става дума за правителство на чужда държава или за независимо действащо чуждестранно лице. Известно е, че Иран е получавал информация за изграждане на центрофуги за обогатяване на уран от пакистанския учен Абдул Кадир Хан през 80-те години на миналия век. Американското разузнаване смята, че Хан е предал частична информация за китайско ядрено съоръжение на поне един свой чуждестранен клиент. МААЕ пък установи, че Иран е получил информация за създаване на оръжие, но доказателствата не бяха неоспорими и Иран отхвърли твърдението.

Израелските власти сега отказаха да кажат дали информацията, с която са се сдобили иранците, може да им е помогнала да създадат функционираща атомна бомба. "Ние виждаме ясен материал, свързан неоспоримо с ядрени оръжия от различни източници, някои от които не са с ирански произход", казва представител на израелското разузнаване.

Като цяло новопридобитите документи подкрепят тезата, известна публично от повече от десетилетие - Иран е създал тайна програма в началото на 80-те години на миналия век за създаване на ядрени оръжия, но през 2003 г. прекратява опитите след американското нахлуване в съседен Ирак и разкритията, че Техеран строи тайно съоръжение за обогатяване на уран в Натанц. В най-общи линии иранските изследвания са известни и ясни за инспекторите от МААЕ. Новото обаче са детайлите, някои от които шокиращи, за нивото и постиженията на иранските усилия и за това колко са били напреднали иранските учени, преди програмата да бъде замразена.

Сред непоказваните досега доказателства са снимки на голяма цилиндрична тестова камера, в която се твърди, че Иран е извършил тестове на имплозионно устройство, предизвикващо ядрена детонация. Нови са и документите, показващи как иранците мерят радиацията след тест за генериране на неутрони в същата камера през 2002 г.

 

Документите разкриват и йерархията в "Проекта Амад"

 

Една схема сочи, че настоящият ирански президент Хасан Рохани е част от "Съвета за модерни технологии", одобрил инициативата. Други документи доказват поддържащата роля на Корпуса на защитниците на Ислямската революция и на елитната военна част Ал Кудс, която според Вашингтон е поддръжник на международни терористични групи. Архивите освен това подкрепят теорията, поддържана от американски разузнавателни агенции, че Иран е запазил невредимо интелектуалното ядро на ядрената си програма. В документите са протоколи от поредица срещи в края на 2003 г., на които мениджърите на "Проекта Амад" обсъждат начини за последващо ангажиране в проекти, свързани с ядрените изследвания, на учените, работещи по проекта след неговото замразяване. Организацията за иновации и изследвания в отбраната продължава да служи като платформа за изследвания в сфери, свързани с атомната енергия като генериране на неутрони, както и обучава нови кадри.

"Да не стават грешки - броят на кадрите и в официалната, и в тайната част на проекта няма да намалява", пише в една от бележките на високопоставен ирански представител от 3 септември 2003 г. "Структурата няма да стане по-малка, а всеки подпроект ще има и тайна, и официална част".

Такива документи са в основата на израелската позиция, че Иран никога не се е отказвал изцяло от намерението си да създаде ядрени оръжия. "Защо Иран е запазил тази информация", пита се Оли Хейнонен, финландски ядрен експерт, който бе начело на екипите инспектори на МААЕ в Иран през първото десетилетие на новия век. Той отбелязва, че други страни като Ирак и Либия бяха принудени от МААЕ да унищожат оборудване и технически данни, свързани с ядрените им изследвания. Ако не друго, то израелските разкрития трябва да бъдат използвани, за да се поиска ревизия на ядреното споразумение с Иран, така че нито една от пломбите върху мощностите за производство на уран да не се махат, докато инспекторите не установят, че иранската ядрена изследователска програма е закрита.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?