Медия без
политическа реклама

Патриотите остават разединени за Закона за горивата

Илияна Кирилова

Продължава разцеплението в редиците на „Обединени патриоти“ (ОП) по повод спорните промени в Закона за горивата, внесени от смесена група депутати от мнозинството и опозицията. Основен двигател на проекта е депутатът от ОП Емил Димитров-Ревизоро. В поправките се предлага компаниите, които търгуват, превозват или съхраняват горива, да покрият сериозни изисквания за собствен капитал и обезпечения в полза на държавата, с което ще бъдат засегнати най-вече малките фирми.

По тази причина Валери Симеонов – вицепремиер и съпредседател на ОП, определи вчера вносителите като групата „Убий малкия“. „Няма как да не се намеся в тази бъркотия, да не кажа патаклама. Не мога по друг начин да определя внасянето на законопроект без аргументи“, заяви Симеонов. Той повтори обвиненията си, че поправките са лобистки в полза на няколко големи фирми. И заяви, че неговите депутати правят „сериозни усилия“ промените да бъдат редактирани, преди да бъдат окончателно приети в пленарна зала. Законопроектът се очаква да влезе в дневния ред на Народното събрание за второ четене още тази седмица, след като миналия четвъртък бе одобрен от водещата комисия за борба със сивата икономика. 

Вчера Симеонов за пореден път се срещна с представители на засегнатите малки фирми, които се оплакаха, че законодателните промени ще ги изхвърлят от пазара. Те предупредиха още, че до една година бензинът и дизелът ще скочат до 3 лева за литър, а страната ни ще бъде подложена на наказателна процедура от Европейската комисия.

Но последното си заседание парламентарната комисия реши да възложи на финансовия министър да бъде отговорен за регистрацията и контрола на фирмите, които търгуват с горива, тъй като Министерството на икономиката нямало достатъчен капацитет за това. Финансовото министерство бе единственото, което оспорваше законопроекта с аргумента, че той ограничава участниците на пазара на горива. Това може да доведе до поредна наказателна процедура, тъй като се погазва свободната конкуренция. Искането на Владислав Горанов за нотификация от Брюксел обаче бе отклонено от депутатите.

„Това е нещо непознато за демократична Европа, за демократичния свят, където държавата има ангажимент именно да подпомага дребните търговци, производители и дистрибутори, защото те са гръбнакът на всяка икономика. Всякакви опити тези хора да се представят едва ли не като разбойниците и измамниците, които въртят „сивия“ сектор, са само едни нескопосани аргументи, за да се скрие истинският, лобистки смисъл на този законопроект“, смята Симеонов.

Вицепремиерът не коментира как ще се отрази на коалицията "Обединени патриоти", ако законопроектът бъде приет. Симеонов е провел и среща с премиера Борисов, на която е настоял той да разговаря с протестиращите, но такъв разговор не се е състоял.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?