Медия без
политическа реклама

"Експерт по шейни" бавел разследването на случая с Московски

Половин година не стигна на прокуратурата и следствието да установят има ли вина министърът на транспорта

 Ивайло Московски
Илияна Кирилова
Ивайло Московски

Разследващите намериха ново оправдание за бавенето на делото за смъртта на сина на транспортния министър Ивайло Московски - чакали се експертизи. Така близо половин година след като 4-годишното момче загина в Боровец, като падна от моторна шейна, управлявана от баща му, няма отговор има ли виновен за смъртта му. 

Това се разбра от думите на директора на Националната следствена служба и заместник главния прокурор Борислав Сарафов по време на отчета на институцията. Разследването на трагичния инцидент с детето беше изпратено в националното следствие по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

"По разследването работи екип от следователи, ръководен от един от зам.-директорите на службата. Не мога да кажа какво точно се извършва. Извършват се многобройни действия, много повторни огледи на мястото, назначени са експертизи", обясни витиевато Сарафов. Той контрира журналистите, които напомниха за сроковете на разследване според НПК: "Вие смятате, че това дело може да приключи за два месеца?! Сроковете са такива, каквито са по НПК и каквито диктува ритъмът на разследването."

Инцидентът с детето стана на 2 февруари. Сарафов не се ангажира с прогноза кога ще приключи работата по него. Той обясни, че "разследването в голяма степен зависи от заключенията на назначени експертизи. Докато не бъдат извършени всички указани от прокуратурата действия, не можем да го приключим". Той не пожела да уточни за колко експертизи става дума. 

По неофициална информация наблюдаващият прокурор е имал допълнителни въпроси към експертите и затова се е наложило назначаване и на допълнителни изследвания.

Заключенията, които се очакват, са по автотехнически експертизи, каза пред "Сега" Мария Павлова, говорител на следствието. Тя допълни, че е намерен експерт, специалист по моторни шейни.

Досега на обществото дори не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. По неофициална информация тя се е ударила в дърво. Прокуратурата мълча 5 дни по случая, а след това обяви, че ще търси специалисти по шейните. 
"По делото следва да бъдат разпитани голям брой свидетели и да бъдат назначени множество съдебни експертизи и други действия по разследването, част от които изискват и специфични знания за разрешителния режим и правилата за ползване на моторни шейни", гласеше съобщението на пресцентъра й. Досега от прокуратурата не са отговорили на въпросите на "Сега", свързани с разследването, задавани няколко пъти.

 

НАТОВАРЕНИ

Националното следствие разследва злоупотреби в 20 болници, стана ясно от отчета на Сарафов. Той се надявал "в близко бъдеще, може би още на есен, някои от разследванията да започнат да приключват". Няма привлечени обвиняеми. От началото на годината на следователите са възложени 214 дела. Така на един от тях вече се падат по 7-8 дела. За миналата година магистратите в националното следствие работеха по 1 дело годишно. "Най-сложните и тежки дела дойдоха тук. По тях се извършват в пъти повече действия. Анализът по дело за финансово престъпление е различно на това за кражба на гума с джанта", каза Сарафов. Според него следователите вече уплътняват приемливо работното си време, така че да не са "паразитно звено" в системата.

Последвайте ни и в google news бутон