Медия без
политическа реклама

След три дни почва "Опера в парка"

Пламен Карталов заяви, че привличат към оперното изкуство и най-малките

От 15 юни до 15 юли 

От петък тази седмица до средата на другия месец паркът на Военната академия става домакин на фестивала "Опера в парка", съобщиха от Софийската опера и балет - организатор на събитието. Проявите включват оперите "Пепеляшка", "Лакме", и "Любовен еликсир", балетните спектакли "Дамата с Камелиите", "Жизел" и "Зорба Гъркът". Сериозно внимание е обърнато и на постановките за най-малките, тъй като трябва да отглеждаме и публика, коментира акад. Пламен Карталов на пресконференция, цитиран от БГНЕС.
"Изненадата тази година е премиерата на детската опера "История с патоци, мечо и лиса", която е дело на режисьора Юлия Кръстева, носител на наградата "Златното перо" на Съюза на българските композитори", заяви директорът на операта. Юлия Кръстева допълни, че операта е специално написана за деца и тя ще се играе в гората на парка на Военната академия.
"В това представлението, което е подходящо за деца на възраст между 2 и 10 години, разказваме история с животни и отношенията помежду им. Интересен факт е, че в операта участват и 8 деца на възраст от 4 до 9 години. Музиката на операта е на известния български композитор проф. Георги Костов, който е носител на орден "Стара планина, а текстът е създаден по стиховете на Огнян Герджиков от книжката "История с патоци, Мечо и Лиса, история дето съвсем ще ви слиса", заяви Кръстева.
Стана ясно още, че детските представления от афиша ще се играят на отделна сцена. Тя се в съседство на основната, която побира 600 зрители. Т.нар. детска сцена ще събира на едно място близо 300 деца. За първи път тази година в програмата на фестивала "Опера в парка" ще вземе участие и Музикалният театър. "Ние редуцирахме програмата си и така даваме възможност на Музикалния театър да се включи във фестивала ни с представленията "Цигански барон", "Българи от старо време" и "Ромео и Жулиета". Винаги сме били отворени за сътрудничество с други театри, опери и балети. Не е тайна, че много ни копират и следват, но това не ни притеснява и не ревнуваме от този факт, защото всичко е в името на културата", подчерта акад. Карталов. Той добави, че представленията на открито са с начален час 21 часа, а при влошаване на времето публиката ще бъде транспортирана до сградата на Софийската опера и балет, където ще гледа на закрито съответното произведение. 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?