Медия без
политическа реклама

Спешно е нужна “Пенсионна реформа за младите”

За 10 години дефицитът във фонд "Пенсии" в бюджета нарасна с 262 процента

Георги Вулджев
Георги Вулджев

Държавният стълб на пенсионната система в България се намира в състояние на практически фалит. Ситуацията е толкова критична, че за работещите българи, които в момента са в 30-те или 20-те години на своя живот, най-вероятно просто няма да има пари за изплащането на техните пенсии, когато се пенсионират. Всяка година дефицитът във фонд "Пенсии" се налага да бъде запълван с трансфери от централния държавен бюджет. Това означава, че всеки работещ български гражданин плаща за държавния стълб на пенсионната система два пъти - през осигуровки и през другите данъци.

Всяка една година разходите за пенсии формират най-голямото разходно перо в държавния бюджет и дефицитът в първия (държавен) стълб расте почти непрекъснато. Ако тази тенденция продължи, в отсъствието на структурна реформа, в дългосрочен план критичното финансово състояние на държавния пенсионен стълб ще доведе до фискална криза. Повече информация за състоянието на пенсионната система и предложението ни за реформа можете да прочетете тук.



Накратко, фактите за състоянието на държавния стълб на системата са следните:



"Осигуровките" на практика не са осигуровки. Парите на работещите българи, които попадат в държавния пенсионен фонд, не се натрупват или спестяват, а се използват за изплащането на пенсиите на настоящите пенсионери.

Размерът на дефицита е колосален. От 1.5 млрд. лв. през 2007 г. през 2018 г. в бюджета на фонд "Пенсии" е заложен дефицит от близо 4 млрд. лв. Това е скок от 262% само за едно десетилетие.

Разходите за пенсии са най-голямото разходно перо в държавния бюджет. През 2016 г. разходите за пенсии формират 26.8% от всички разходи в бюджета, което се равнява на 9.4% от БВП.

Състоянието на фонд "Пенсии" е критично с тенденция към постоянно влошаване поради структурните недостатъци на разходопокривния модел, който се следва от държавното пенсионно осигуряване и отрицателните демографски тенденции.

Ако системата не се реформира, състоянието на фонд "Пенсии" ще продължи да се влошава, което в дългосрочен план сериозно застрашава фискалното здраве на държавата и може да доведе до фискална криза.



Пенсионната "осигуровка" всъщност не е никаква осигуровка 



Да плащаш осигуровка предполага, че тя по някакъв начин те подсигурява в бъдеще време, че подсигурява твоите старини. Но в действителност парите, които всеки един от нас е принуден да плаща към фонд "Пенсии", изчезват почти моментално, след като попаднат там. Държавната пенсионна система оперира на базата на механизъм, при който от вноските на работещите в момента се изплащат пенсиите на настоящите пенсионери. Това означава, че в момента, в който попаднат във фонд "Пенсии", вашите пари не се спестяват в някаква индивидуална лично ваша сметка, а се налива в един общ кюп, от който се изплащат пенсиите на настоящите пенсионери. Няма спестяване, няма натрупване. И затова вие на практика нямате каквато и да е "осигуровка".

Механизмът на държавното осигуряване е абсолютно нестабилен в дългосрочен план, особено в контекста на настоящите демографски условия и тенденции. Както най-вероятно знаете, българите сме застаряваща нация. Делът от населението в пенсионна възраст расте все повече с всяка изминала година, докато делът на населението в трудоспособна възраст става все по-малък. Прогнозата на НСИ е тази тенденция да продължи и дори да се влоши в близките десетилетия до 2055 г. Това означава, че в дългосрочен план дефицитът във фонд пенсии ще продължи да става все по-голям просто защото все по-малко работници ще трябва да плащат пенсиите на все повече пенсионери.

За да се реши този проблем и да се подсигури пенсионното бъдеще на настоящите млади работещи, е необходима фундаментална структурна реформа на настоящата система. От ЕКИП и БЛО предлагаме пълна приватизация и либерализация на пенсионната система в дългосрочен план. Частното пенсионно осигуряване не страда от същите структурни недостатъци, защото следва различен модел, при който пенсионните вноски се натрупват и инвестират на индивидуална основа, а не се изхарчват за пенсиите на настоящите пенсионери.

В краткосрочен план начало на подобна реформа може да се даде със следните стъпки:

Съкращаване на вноската към първия държавен стълб на пенсионната система с 4-процентни пункта и увеличаване на вноската към втория, частен, стълб на системата със същия размер.

В допълнение към горната стъпка: отмяна на реформата от 2015 г., която позволи еднопосочното прехвърляне на пари от втори към първи стълб и въвеждане на опция осигуряващите се лица да могат да прехвърлят своите вноски от втори стълб в алтернативни осигурителни програми по своя преценка, но не и в първи стълб.

Повече информация за състоянието на пенсионната система и предложението ни за реформа можете да прочетете наhttps://ekipbg.com/prm/why-pension-reform/

Последвайте ни и в google news бутон