Медия без
политическа реклама

Треньорът на Сърбия вари и продава ракия

18 Юни 2018
Младен Кръстаич
ЕПА/БГНЕС
Младен Кръстаич

В края на 2017 г. Сърбия се притесняваше заради националния отбор: треньорът Славолюб Муслин бе уволнен три седмици след класирането за Мондиал 2018, а го замени асистентът му Младен Крстаич. Проблемът бе в това, че 43-годишният бивш защитник, който игра 9 години за "плавите" и стана шампион на Германия с "Вердер", никога не бе водил отбор.  Но това не му попречи да изведе сърбите до победа над Коста Рика на старта на световното.

Муслин се скара с федерацията заради новата звезда Сергей Милинкович-Савич. Президентът на централата Славиша Кокезе обясни, че раздзялата със селекционера е защото той малко се доверява на младите. "Уволнение няколко месеца преди световното е шок. Мнозина в Сърбия и до днес не разбират какво стана. Очевидно съм накърнил нечии интереси и ме пожертваха. Класирахме се за световното без Милинкович-Савич. На неговата позиция игра Душан Тадич, който в квалификациите вкара 4 гола и направи 8 асистенции, а това са 12 от 20-те ни гола", възмути се Муслин.

След неговото уволнение федерацията два месеца не избра треньор. Бяха разглеждани канидатурите още на Велко Паунович и Драган Стойкович. Всичко се реши с гласуване сред чиновниците, в което Крстаич спечели убедително. Преди през 2016-а да стане помощник на Муслин, Младен бе спортен директор на "Партизан". А още по-рано бе президент на босненския "Радник" (той е от Зеница, откъдето през 1992 г. семейството му бяга в Сърбия).

Новият селекционер отдавна има и други занимания. Още през 2007 г. той се впуска в селското стопанство и започва да произвежда ракия от круши, ябълки, праскови и сливи от собствените си овощни градини. Освен това притежава мотел и се занимава с недвижими имоти.

"Въобще не се притеснявам от фермерството - обичам да правя това, което е добре за мен и за семейството ми. 80% от парите, заработени в Германия, инвестирах в Сърбия. Имам 35 работници в Кикинда (град в Северна Сърбия, известен с производството на ракия), плащам редовно заплати и данъци. Мога да ходя с костюм, но мога да седна на сандъците и да пия бира с моите трактористи", споделя Крстаич.

Неговата първа работа бе да смени капитана - Бранислав Иванович отстъпи лентата на Александар Коларов. Но не прави много големи промени в стила и твърди: "Продължавам да развивам идеите на Муслин, като добавям някои свои". При него "плавите" изиграха 6 контроли, като победиха Китай, Нигерия и Боливия, направиха равенство с Корея и загубиха от Мароко и Чили.

Феновете много го харесват, същото е и с медиите, пред които той подробно обяснява своите решения и неуморно повтаря, че за световното трябва да създаде в отбора приятелска атмосфера: "В състава са най-добрите в момента. Имаме милиони фенове, но искаме всички да ни поддържат. Дали сте за "Партизан", "Цървена звезда", или друг отбор - дайте да се обединим!".

Изглежда, и националите са доволни от треньора. Още когато той бе само и.д., Адам Ляич го прегърна горещо, след гола си срещу Корея и после каза: "Той е добър човек. Уважаваме го и му имаме пълно доверие". На световното Крстаич доведе състав от звезди (Коларов, Иванович, Матич, Ляич, Милинкович-Савич), но и 9 човека под 24-годишна възраст. Наличието на толкова младоци въобще не го смущава: "Спя спокойно, защото всички са отлично подготвени. Казвам им, че всеки може да е какъвто иска извън терена, но по време на мач всеки трябва да поема повече отговорност. Уверен съм, че това поколение ще покаже максимума си".

Последвайте ни и в google news бутон