facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от “България” 1

Великият мистификатор

13166
Снимка: Архив
Димитри Иванов

Шопите бяха шопи. Като станахте “комунисти”, измислихте фри-шопи. Като станахте “демократи”, измислихте уърк-шопи. Спрете, бре!

Великият мистификатор е по-велик от Великия комбинатор... Но първо за българския Еньовден.

Народът казал “За всяка болка си има билка”. Вярно. Знам, че билката омразниче смразява хората, но не знам билка, дето цери душманите от зложелателството им и за тях народът измислил страшното заклинание: “Да пукнат душманите!”

В Цариград на брега на Златния рог е обновената желязна църква "Свети Стефан". Като прекосиш уличката, влизаш в някогашния метох; в неговото приземие има стара печатарска машина, на която бил отпечатан първият български превод на Шекспир. На първата страница пише “Сън в нощта срещу Еньовден - A Midsummers’s Night Dream”. Според вас кой превод е по-добър, този или утвърдилият се “Сън в лятна нощ?”

Има любов необяснима, но пък омразата е обяснима и поетът, който казва “силно да любят и мразят”, обяснява, че мрази турчин да бесней над бащино му огнище (в стихотворението “На прощаване”). Нека забравим миналите омрази, ала нека помним Ботев и да не го повече изхвърляме от читанките.

С двамата братя Явашеви, българския актьор Анани и американската знаменитост Кристо Явашев, се запознах така:

Преди да застъпя нощна смяна, минавах край Клуба на журналиста на "Граф Игнатиев", който беше хубава кръчма, не като сега, откакто ни сполетя “демокрацията”. Поръчах на пеещия сервитьор Стайко гювече сирене с лук и каничка наливно лопушанско. Тъкмо да си налея, дама от съседна маса се пресегна, взе ми каничката, капна си в салатата, мислейки, че е оцет, и не ми върна каничката. Попитах я може ли да си взема обратно виното, тя и Анани се сконфузиха, искаха да ми поръчат кана лопушанско и тримата се разсмяхме.

Години след това случаят ме срещна с брата на Анани, Кристо.

Любовта от пръв поглед понякога е измамна, но ненавистта от пръв поглед е винаги истинска. Французойката Жан-Клод (на Кристо спътницата в живота) ме възневидя, щом разбра, че аз разбрах, че тя казва на Кристо да не говори на български с интервюиращия го Томски. Томски и аз бяхме в Берлин да заснемем как Кристо опакова Райхстага.

Никога не съм писал стихове, знам си, че съм студен човек, темерут и мълчаливец. Но не можах да замълча, когато Жан-Клод забрани на Кристо да говори български и Кристо се подчини. Попитах Жан-Клод защо Кристо да не говори на български. Тя каза:

- Защото Кристо е световен и трябва да говори на световни езици като френски и английски.

- О-ла-ла! Значи той е като Арт Бъкуалд – престорих се аз на уплашен и тя се ококори неразбиращо. Но тя беше отлична пиарка на Кристо, за да се пише и говори за нея и Кристо като за тандем. Проверила кой е Арт Бъкуалд и после анпасан ехидно ми подметна: “Арт Бъкуалд”.

Арт Бъкуалд беше “Един американец в Париж” като композицията на Гершуин. В своята знаменита колонка в парижкото издание на “Ню Йорк Хералд Трибюн” Арт разказа как жена му поднесла утринния чай, когато излизал, му пъхнала в джоба пазарска мрежичка и му заръчала на връщане от редакцията да купи краставици, домати, целина, магданоз и праз лук, който французите наричат “поаро”, а на шега - “аспержите на бедните”. Сещате се защо героят в криминалетата на Агата Кристи е белгийският детектив Еркюл Поаро. Шегичка на Кристи.

Арт не забравил, купил зеленчуците, но видял наблизо изложба на модерното изкуство, влязъл, оставил мрежичката на пода и забравил да я вземе на излизане. След няколко дни видял в парижките вестници снимки на мрежичката зарзават и текст: “Първа премия получи анонимен творец”. Мистерия.

Новата “творба” на Кристо за мен е мистерия. Хиляди оцветени празни варели струпани като пресечена пирамида в езерото Серпантината в Лондон. Затова казах, че Кристо е велик мистификатор и е по-велик от Великия комбинатор Остап Бендер. Някои ахкат и охкат от възторг пред творбите му. Мисля, че това е snobbery (снобизъм). Скастрете ме, че не разбирам авангардното изкуство. Ничие мнение няма да бъде изтрито; знаете, че не правим така.

 

DI copyright

 

 

Има 59 коментара

Влез или се регистрирай за да коментираш

Michael_P

Аз пък си спомням фейлетона за това как бащата на едно американче го кара да учи математика, защото русначетата учели много математика и ето защо сега руснаците били първи в космоса. На което хлапето му отговаря, че космонавтът Алексей Леонов като прелитал над САЩ всъщност искал да избяга и затова излязъл в открития космос.

 

А също така и фейлетона за новите заглавия на класически литературни произведения които биха ги направили бестселъри.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

"Новата “творба” на Кристо за мен е мистерия."

Кое е мистериозното в това да използваш съвсем ясни символи и мащаб за да създадеш изображение като предупреждение?

Денебал

Някои ахкат и охкат от възторг пред творбите му. Мисля, че това е snobbery (снобизъм)

Така е.  Някои не го разбират или харесват също, но искат да изглеждат като културни ерудити. А границите с кича понякога са много тънки...😁

Стоф

Самият Христо Явашев дава пределно ясно определение на своите проекти. Ако някои не могат да схванат какво е свободомислие, това не е проблем на Явашев. Злобата лееща се по негов адрес е единствената дарба на слугинажа от тоталитарната държава. 

sim4о

Не бива да се лее злоба!

Трябва да товарим портокалите !

sim4о

Самият Христо Явашев дава пределно ясно определение на своите проекти. Ако някои не могат да схванат какво е свободомислие, това не е проблем на Явашев. Злобата лееща се по негов адрес е единствената дарба на слугинажа от тоталитарната държава. 

 

 

Варелите боядисани в червено и синьо и наредени един връз друг  са съвсем ясни!

Ясно е и посланието.  Според мене е :

 

"товарете портокалите в бурета."!

 

Ако не могат да го схванат и не могат да схванат свободомислието - толкова по-зле!

 

 

 

ключаръ

Някои ахкат и охкат от възторг пред творбите му.

Някои ахкат и охкат под всяко писание на Димитри Иванов... Това как се нарича? 

Петолучков
снимка на Петолучков

Здрава прогресариатска ценностна система силно да любим изток, но страстно да мразим запад. От там нататък... диамат висш лупинаж требе да се изучава и пак не е ясно. Димитрото отдавна е само куриоз, но за прогресариат си е гуру. Оти плюва в правилната им посока... това е да си независим блюдолизец, Димитри! Не ти оспорвам акъла - оспорвам ти нагласата. Това го пиша докато може да се пищат такива неща  - знам, че четеш из тукинка, особено за твоите си писания, та така като си много акъл... не си това което са увековечили на родителите ти братята в Буенос Айрес. За което и манипулациите. Има си го на френски, па ти си учил и латински ... требе да го знаеш, Димитри, та нема да ти го цитирам. Онуй за ученото и злото, да ти подскажем, че на тез годин... си требе подсказване.

Сгугню
снимка на Сгугню

Самият Христо Явашев дава пределно ясно определение на своите проекти. Ако някои не могат да схванат какво е свободомислие, това не е проблем на Явашев. Злобата лееща се по негов адрес е единствената дарба на слугинажа от тоталитарната държава. 

Не всяко нещо, хрумнало някому и направено от него, следва да се нарече изкуство и да се приема за изкуство.

Пък криенето на немощта на това псевдоизкуство зад етикетиране на критиците му че не били свободомислещи и прочее, само подчертава фалша на въпросното псевдоизкуство.

Butch
снимка на Butch

За разлика от друг път, тук си прав и точен. Сгугню.

👍

Не бих могъл да го кажа по-добре.

Стоф

Едва ли някой от пишещите тук познава задълбочено история на изкуството, очевидно и автора Д. И. Не личи такова нещо. Но личи омраза към свободата на човек да живее и да прави каквото смята за смислено. Отново напомням, Христо Явашев е пределно ясен в представянето на своите проекти. 

дренски

За лопушанското вино и на мен ми е жал...

Sine_metu

Аз съм човек с прости вкусове - дай ми миловидно личице, добре оформени високи гърди, стройни крака, такива работи...

Прости и демократични - твое право е да ги изобразиш с каквото ти скимне: варели, целофан, детски конструктор, зърнени храни, пясък...

Мое право е обаче да разбирам без нарочна лекция, че си нарисувал гърди и крака, а не крилца или кълки от месарницата.

Твое право е да нарисуваш каквото си искаш - ябълки, слънчогледи, геометрични фигури и линии, просто цветни петна...

Мое право и твое задължение е обаче да разбирам без обяснения, че изобразените предмети или сюжети могат да се рисуват само по този, твоя начин.

Така разбирам изкуството.

Затова мисля, че явашевите инсталации нямат нищо общо с него.

 

Стоф

Разсъждение в смисъл - Неграмотен съм, но като отворя книга искам да разбирам написаното от един поглед. 

банда

Разсъждение в смисъл - Неграмотен съм, но като отворя книга искам да разбирам написаното от един поглед. 

 

Разсъждение в смисъл- като видим един Тициан или Микеланджело, и без да сме професионални художници, разбираме, че виждаме нещо прекрасно. И си казваме- я, изкуство!

Като видим купчина варели, или нещо увито в чаршафи- си казваме- я, боядисани варели. Я, някой е увил нещо в чаршафи.

 

Колеги на Кристо-Кристо- кранисти по пристанищата, дето тварят с шарени контейнери кораба, военните- дето увиват техниката с маскировъчни мрежи. 

И вуйчо ми- едно време. Като опаковаше жигулата с брезент. При дъжд го махаше, да не ръждясва.

Sine_metu

Съб., 07/07/2018 - 19:07 (нов)

Стоф

Разсъждение в смисъл - Неграмотен съм, но като отворя книга искам да разбирам написаното от един поглед. 

Виждаш ли как трябва да се (об)рисува?

Неграмотен, неграмотен, но си разбрал написаното от един поглед.

А не после да ти обяснявам два часа какво съм искал да кажа и още два - защо не съм го казал.

Mrx

Значи,, кога бях в Ница, професорът подсмивайки се ми каза "Върви да видиш Музея на модерното изкуство". И аз отидох. Той е модерна сграда точно срещу модерната сграда на театъра,  който стои срещу него. Вътре видях картина на Кристо от класическия период, напълно нормална картина. Обаче от всичките други изгъзици, които имаше там най-ме впечатли една стая, в която беше изсипан 1 тон въглища. И това минаваше за модерно изкуство, не съм запомнил автора. . 

eilthireach

моите комплименти за бай Дмитри, но нещо е пропуснал- фри-шопи, сега трябва да е дюти фри шопи-  т.е. без дълг и задължения, без мита идр данъци, по-подхожда на някои съвременни шопи.

rover

ве, на мен шопето понекога ми  приличат на индианците - никой не ви е канил по земите им.

p.s. а за съвременното изкуство, за пореден път ще цитирам иън андерсън от "джетро тъл" - "има само осем ноти". демек, трудно е вече да бъде казано нещо ново. затова г-н кристо и нему подобни ни предлагат нови форми. същевременно претендирайки, че не разбираме съдържанието. е, и винаги се намират сноби, които да им пригласят.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Да са живи и здрави снобите за да не умрат от глад художниците.

Jules

Тоя виц стана вече банален, но докато има  такива като Стоф няма да загуби своята адекватност:

Седят двама художници-авангардисти на маса в "Бамбука" - кафенце, коняче плиска, Кока Кола.

По едно време единият става прав и се провиква:

- Не мога повече така, ще взема да се изсера на масата !

А другият  :

Недей бе, няма да те разберат.

Стоф

Този, по-активния художник от вица, ми прилича на автора на тъй наречените писаници. Хем срещу дребно заплащане. 

Jules

Хем срещу дребно заплащане

 

Не користи ради. Absolutely  free of charge! 😁

sim4о

Съб., 07/07/2018 - 19:04

Стоф

Едва ли някой от пишещите тук познава задълбочено история на изкуството, очевидно и автора Д. И. Не личи такова нещо. Но личи омраза към свободата на човек да живее и да прави каквото смята за смислено. Отново напомням, Христо Явашев е пределно ясен в представянето на своите проекти. 

---------------------------

Абсолютно е пределно ясно!

Във ВСЕКИ , колчем види стройно наредените варели се прокрадва по някоя мисъл , нали?

Асоциативно мислене!

 

ТОВА е посланието на Кристо!

"Товарете портокалите в бурета" .. се яви при мене, като асоциация

Sine_metu

Нед., 08/07/2018 - 14:27 (нов)

Mrx

най-ме впечатли една стая, в която беше изсипан 1 тон въглища.

 

Ти да не искаш за 20 франка да видиш "Копачи"-те на Ван Гог или "Въглищари"-те на Вешин?

 

Това е модерно изкуство: от народа - за народа, от пролетариите на художествения труд - за... аве ти като марксист трябва да ги чаткаш тия неща

SPQR

Голото женско тяло не е така модерно, както цветните варели. А и на колко парченца може да се нареже едно "Раждане" ?!

Sine_metu

П.С.

Май и Курбе, като си говорим за Франция, имаше известна картина с кюмюр

не колкото L'Origine du monde, разбира се

😃

SPQR

"Голото тяло" на Густав беше за тука. Но не уцелих от първия пут.  ☺️

sega_007
снимка на sega_007

Здравейте и от мен. Първо писане след промяна на сайта. За съжаление нещата отиват не на добро. Треньорът не прави смени когато играта на отбора върви. Така и не е ясно кое накара почти всички електронни вестници да минат на тоя формат, подходящ за телефон или таблет, но не и за обикновен компютър. Нито е по-прегледно, нито по-удобно.

Дано имаме нерви да понесем и това.

Павел_Маринов

Години след това случаят ме срещна с брата на Анани, Кристо.

Любовта от пръв поглед понякога е измамна, но ненавистта от пръв поглед е винаги истинска. Французойката Жан-Клод (на Кристо спътницата в живота) ме възневидя, щом разбра, че аз разбрах, че тя казва на Кристо да не говори на български с интервюиращия го Томски.

 

Но не можах да замълча, когато Жан-Клод забрани на Кристо да говори български и Кристо се подчини. Попитах Жан-Клод защо Кристо да не говори на български. Тя каза:

- Защото Кристо е световен и трябва да говори на световни езици като френски и английски.

А това е толкова достоверно, колкото и писанията, че моят любим творец и преводач е бил съюченик на Мишел Константен, или както му вика той Мишо Константинов. Ама както е казал народа, старата любов ръжда не хваща. Tака е то, някои се опитват да си пренапишат биографиите, не е хубаво да те запомнят като хоноруван писател към второ и шесто главно. Но това е друга тема.

Какъв е Кристо, знае целият свят. А някои ги знаят само роднините им. Мъкааа... и огнена вода.

От ДС едно време не понасяха Кристо, явно и днес е така.

Стоф

И до днес е така. Дай им Светлин Русев - любима храна. Ще им мине като отминат. 

Jules

И до днес е така. Дай им Светлин Русев

 

Не само, драги ми Стоф, дай ми  Vermeer !

Стоф

Някои бъркат отношението към произведенията на изкуството с отношението към любим човек. Приликата между двете е само в уникалността им. 

SPQR

.

Sine_metu

Павел_Маринов

Какъв е Кристо, знае целият свят.

Че го знае, знае, не спорим. Но къде-къде по-известен е Херострат, даже Ван дер Любе. За това е болката ни, Павка, затова са горчивите ни упреци към Ицето Явашев.

 

Дали са ти цел Райхстаг. Толкова ли не можа да се сетиш... не, не, да го палиш! Сакън! Но нали можеше, Ице, вместо вулгарния найлон да нафърляш по него една хитра хартия на нитроцелулозна основа - като я запалиш, вика "пуф", изгаря моментално, но и на езика си да я запалиш, нищо нема да усетиш. Алафранга!

 

За това говорим, Павка: представи си го само! А? И едно циганско оркестърче - 500 дайрета, 500 даула, 500 цигулки и 500 калаени паници. Красота! И свири Вагнер! А? Но не. Найлон... нула полет на въображението, нула творческо мислене, нула акъл.

За това ни боли, за истинското изкуство

 

Павел_Маринов

Че го знае, знае, не спорим. Но къде-къде по-известен е Херострат, даже Ван дер Любе. За това е болката ни, Павка, затова са горчивите ни упреци към Ицето Явашев.

Дали някои си представят какво е да те допуснат да опаковаш Райхстага или да излагаш узкуството си в Central Park. Дали осъзнават, колко жали са напъните им да омаскаряват?

 

Неприязънта на някои към Христо Явашев е най-лесно обяснима като комбинация от световната им неизвестност и нардоната поговорка "Ходенето по жени е до време, пиянството обаче е до гроб."

 

ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

👍

Sine_metu

Вт., 10/07/2018 - 23:13 (нов)

Павел_Маринов

Дали някои си представят какво е да те допуснат да опаковаш Райхстага

Като да му измиеш прозорците. Не ти искат ни акъл, ни образование.

 

Vargas

Преди време осмяха импресионистите. Ван Гог полудя в бедност.

После отрекоха експресионистите - изгаряха картините им.

Човечеството се развива, с него и новите форми на изкуство.

Изкуство за масата, се свежда до чалга на масата.

А с Христо Явашев можем само да се гордеем, останалото е снобизъм.

 

 

Jules

или да излагаш узкуството си в Central Park

 

Пешкирите ли ?  Голям майтап беше. Дейвид Летърман  го нарече : "Най-голямата баня, в която съм влизал ".

" Узкуство" , кво да прайш .

Vargas

Jules, с голямата бадамарка можеш да замажеш някой прозорец.

Jules

Jules, с голямата бадамарка можеш да замажеш някой прозорец.

 

Сигурно имаш предвид  "баданарка".

Ама той труден, пустият му български език. Че и чуждици  в него колкото щеш.

Vargas

Сигурно имаш предвид  "баданарка".

 

Не, по-скоро бадамарка .. иде от бадама, бадамосвам  (боя, боядисвам) и т.н.  означава голяма и груба четка за боядисване.

Дали е българска или турска - все едно - но означава голямо замазване и плескане.

 

 

Sine_metu

Ср., 11/07/2018 - 08:17 (нов)

Vargas

Преди време осмяха импресионистите. Ван Гог полудя в бедност.

После отрекоха експресионистите - изгаряха картините им.

Човечеството се развива, с него и новите форми на изкуство.

Изкуство за масата, се свежда до чалга на масата.

А с Христо Явашев можем само да се гордеем, останалото е снобизъм.

Е, щом е за национална гордост, сметай че си ме навил.

Къде каза, сте изложили онайлонения Райхстаг, да го посъзерцавам?

Sine_metu

И по още един въпрос чакам просветено мнение. Като джиткам насам-натам, виждам и други известни сгради в найлон. Изкуство ли са или си полудяват в бедност, щом не ги е калесала Явашевица?

Vargas

Sine_metu, Jules,

Например това:

www.wolfgangvolz.com

www.wolfgangvolz.com/w-o-r-k/christo-and-jeanne-claude

 

Sine_metu

Наистина отлични произведения на фотографията! Велико изкуство. Благодаря! Само дали фотошопът и компютърната анимация не правят излишни динамичното дуо Явашеффс?

 

Трябва да призная, че се замислих дали действително няма хляб в идеята да се обясняват творбите, която осмях в началото? Някой, да го наречем дизайнер, прави нещо посредственичко, правичката да си го кажем, но други, истински художници създават изкуство, като осмислят хрумките му

Vargas

Sime_metu,

Предполагам, ако можеха все още да се видят "на живо" биха били още по-вълнуващи.

И също поради това, че човек ще се сеща, че това не са фотографични и компютърни обработки.

 

Sine_metu

Съгласен, докато си писал, допълних мнението си по-горе :)

Vargas

Sine_metu,

Струва ми се, че по-голяма част от пре-успелите съвременни "художници" са плод на медиите, галеристите и рекламите. Вихри се бизнес за милиони, кой какво разбира е без значение - пазар , "имал пари - платил" (по Алеко, Б.Ганьо)

Но все пак, не бих поставил всички под общ знаменател - Кристо е такова изключение.

провинциалист 2

Разписахме се ние в стария форум, и тук си траем.

Та пишете, пишете на воля.

Nickolas

На български може да е бадама някъде, ама на турски badanacı означава бояджия, тоя дето белосва.

Nickolas

Кристо около Райхстага го заприказва някакъв художник от България. Беше с един плакат на български. Тръгна да му обяснява, че туй, неговото, хич не било изкуство. Кристо, като чу български, се развика на все глас: Polizei, Polizei! Пък благоверната му хич я нямаше наоколо да му подскаже да не говори на тоз език.

---

И сега някой взел ли е въобще интервю, тоест дали Кристо е давал таквоз на българи по време на опаковането на Райхстага  или е пак нещо като Мишел Костадин. По-скоро съм склонен да вярвам второто.

Павел_Маринов

Това с Мишел Константен как го напечати Джими, направо не знам. Сигурно е мислел, че другарите фенове, дето не разборат какво печати и ръкоплескат, ще са единствените читатели. Добре, че е на старата версия на сайта, та да може да каже, че не го е писал.

Иначе, обича човека да си украсява биографията. То не бяха Брюкселски колежи, то не беше Магнаура и Хогуортс.

А Явашев си е Явашев. Другите дето злобеят, ги знаят само роднините им. 

Jules

Кристо, като чу български, се развика на все глас: Polizei, Polizei!

 

Ако това е вярно, няма смисъл от повече коментарии за този човек. Халал да му е пакетажната фабрика.

Павел_Маринов

Кристо, като чу български, се развика на все глас: Polizei, Polizei!

Не не е вярно. Както и повечето "спомени" на "валикия мистификатор". Да речем, за съученика Мишел Константен-Мишо Константинов. Просто хората си имат закачка от едно време, а и някои не понасят успеха на другите. Има Кристо, ама има и едни люде дето след соца надживяха собственото си безсмъртие.

Vargas

Тц,тц..тц, Лош човек бил тоз' Христо, бе,... а и чорапите му сигур' миришат...

Пък за жена му хич и да ни говорим - зла усойница :)

 

Jules

Пък за жена му хич и да ни говорим - зла усойница :)

 

Даже не подозираш колко си прав.

Vargas

Не, Jules. Този път не съм прав.