Медия без
политическа реклама

1188 са вече случаите на COVID-19 у нас

Болните от грип и остри респираторни заболявания все още са повече отколкото заразените с новия коронавирус

24 Апр. 2020Обновена
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Posted by Новините на NOVA on Thursday, April 23, 2020
1188 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. След рекордните 90 нови заразени за изминалото денонощие, през деня са доказани още 17 нови случая. Повечето случаи са в Плевен - 15, другите два са в област София.
 
Починалите вече са 54. Днес в болница „Проф. Иван Киров“ е починал 95-годишен мъж. Пациентът е страдал от артериална хипертония и аортна склероза. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починала жена на 73 г. с хронична обструктивна белодробна болест, хронична дихателна недостатъчност и карцином на белия дроб. 282 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 41 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
 
Към 17 часа днес регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 33; Бургас – 43; Варна – 26; Велико Търново – 17; Видин – 50; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 35; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 21; Перник – 10; Плевен – 94; Пловдив – 43; Русе – 10; Силистра – 3; Сливен – 35; Смолян – 33; София – 625; Стара Загора – 32; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 6.
 
Тази сутрин, на въпрос на какво отдава причината за пика на новозаразените, шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отговори: "На това, което винаги сме го казвали - че около пет-шест дни след Великден ще имаме ръст на заболелите. И продължаваме да го твърдим."
 
Любопитно сравнение с другите заразни заболявания показва регулярната справка за епидемиологичната обстановка в страната, публикувана днес. През седмицата 13-19 април у нас все още има повече грип и остри респираторни заболявания отколкото COVID-19. За периода са регистрирани 915 случая на остри заразни заболявания срещу 909 за предходната седмица.

Случаите на грип и остри респираторни заболявания са 426, докато случаите на новия коронавирус са 328. Докато другите вируси отстъпват обаче - заразените с тях намаляват спрямо предходната седмица с 39, разпространението на COVID-19 набра скорост в последните дни и за периода 13-19 април случаите значително се увеличиха спрямо предходната седмица, когато са били 261.

През седмицата са регистрирани още 50 случая на ентероколит, 44 случая на варицела, 13 случая на вирусен хепатит, 4 случая на морбили (7 за предходната седмица), 5 случая на скарлатина, по един случай на ку-треска и лаймска болест.

-------------------
Общият брой на излекуваните по данни от сутринта е достигнал 193 души, като има трима нови.

През изминалото денонощие има нови 10 заразени деца, три от тях са в столицата. Децата не са хоспитализирани. "Те са в добро състояние, със симптоми на грип", уточни ген. Мутафчийски. Той посочи, че при децата болестта протича леко, но се изчиства много трудно. Първото болно дето от Бургас повече от месец не може да излекува болестта.

Расте и броят на заразените медици, които по данни към сутринта бяха 129, което прави 11% от всички заразени в България. Новите случаи са 34. Особено тежка е ситуацията във Видин, където има 12 нови случая на заразени медици.

Д-р Пенчев е бил на проверка във Видин. "Там проверката показва, че към вчерашна дата има 13 пациенти, които са лежащи. Трима от тях са от старчески дом и 25 души персонал, които са пръснати в различни отделения. Прави впечатление, че тези хора работят в различни отделения, което благоприятства разпространението на вируса сред персонала", разказа той.

Ген. Мутафчийски добави, че изследванията продължават, като подчерта, че има увеличаване на броя на тестовете – "те са над 1000 за денонощието". "Всички групи, които са тествани, големи групи, при тях повечето са отрицателни. Тези огнища, които изследваме, там са големите новозаразени групи", каза той. И поясни, че при случайните тестове повечето са отрицателни, "на 200 теста се открива по един заболял".

"Щабът не затваря нито един град. Щабът докладва на правителството и то взима решение за затваряне на град. По повод предстоящите майски празници и ние сме притеснени за ситуацията... В България има едни от най-либералните мерки, дай Боже да не ни се отплатят лошо", каза ген. Мутафчийски. Но не отговори на въпрос дали щабът планира да предложи на кабинета въвеждане на по-строги ограничителни мерки.

Мутафчийски обаче направи сравнение с някои от най-засегнатите страни в Европа, при които мерките са най-либерални.

"Понеже всички говореха как в Беларус си играят футболните мачове, да ви кажа, че там общо заразените вече са 8022, смъртните случаи са 60. Само вчера има 741 нови случаи и двама починали. В Швеция вече са 16 755 болните, 2021 са смъртните случаи. Само вчера там има 751 нови и 84 починали. В Белгия продължават да държат първенството по брой починали на един милион население. Само вчера имат 228 смъртни случая и 908 нови заболели", заяви генералът.

2655 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 58 случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 41 случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 27 проверени, при които са открити и антела  IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 97, от които 5-ма са дали положителна проба да коронавирусСтатистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Последвайте ни и в google news бутон