Медия без
политическа реклама

2000 свидетелства за професионална квалификация са се оказали фалшиви

Илияна Кирилова

2000 свидетелства за професионална квалификация, издадени от центровете за професионално обучение, са се оказали фалшиви. Фрапиращите данни, базирани на проверка на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) през април т.г., изнесе шефката на просветната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ по време на разглеждането на второ четене на промените в закона за професионалното образование и обучение.

"От 6000 издадени свидетелства за професионална квалификация 4 хиляди са върнати от агенцията за корекция. При 2 хиляди са установени технически грешки, които са поправени. При другите 2 хиляди обаче поправки не могат да се направят, защото обученията не отговарят на закона за професионалното образование, т.е. са невалидни", посочи Дамянова, мотивирайки предложението си за увеличаване на щатните бройки на Националната агенция за професионално образование. Години наред те са си все 21 на брой, като не всички са експерти. За сметка на това центровете за професионално обучение са се увеличили внушително - от 225 през 2004 г., на 678 през 2008 г., до 1057 на брой в края на м.г. Според депутата, за да се гарантира контрол над въпросните центрове, е необходимо да се заложи критичен минимум от поне 30 щатни бройки. Ако у дома ви дойде електротехник, за да поправи бойлера ви, би било много опасно, ако дипломата му за квалификация е сред тези 2000 свидетелства, даде за пример тя.

Освен да лицензира центровете, които имат право да извършват професионално обучение и да раздават свидетелства за професионална квалификация, НАПОО занапред ще може и да осъществява контрол и оценка на качеството на дейността на въпросните институции, на какъвто досега нямаше право, решиха още депутатите.

ДУАЛНО

Част от приетите промени засягат дуалната форма на обучение. По време на обучението си чрез работа 11-класниците ще получават възнаграждение не по-малко от 120 лв. (два пъти размера на максималната ученическа стипендия, която е 60 лв.), а в 12-и клас - не по-малко от 180 лв., решиха още депутатите по предложение на Милена Дамянова.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?