Quantcast
България реши да върне на Румъния осъдена за корупция министърка | СЕГА
facebook
twitter

България

България реши да върне на Румъния осъдена за корупция министърка

Тя трябва да излежи 6-годишна присъда, получена в северната ни съседка
244
 БГНЕС/ЕПА

Софийският апелативен съд взе окончателно решение да екстрадира в Румъния бившата министърка на туризма Елена Удря, която е осъдена на 6 години за корупция, предадва БГНЕС.

По-рано днес съдебният състав отхвърли искането на Елена Удря да бъде направено запитване в Съда на Европейския съюз и го определи като неоснователно. Не ни беше лесно да вземем това решение, но не защото някой по някакъв начин е опитал да повлияе на съдебния състав, заявиха магистратите. „В резултат на всичко, което обсъдихме, сме установили решението си въз основа на закона и вътрешното си убеждение”, категорични са от съдебния състав, според който САС не би могъл да приеме, че се лъже в рамките на такава сериозна процедура, както по-рано заяви Елена Удря по адрес на румънските власти.

Защитата на обвинената в корупция бивша министърка на туризма поискаха от съда тя да не бъде екстрадирана в северната ни съседка, тъй като смята, че има много голяма вероятност тя да стане жертва на нечовешко отношение, нарушаващо човешките ѝ права. „Това дело е абсолютно политическо дело. Дори ,ако са верни деянията за корупция, за които съм обвинена или осъдена, това също не би означавало, че имам по-малко права”, категорична е Удря. Тя заяви, че правата ѝ са нарушени и отново подчерта, че „по същество това не е дело за корупция, а политическо дело”. По думите ѝ в родината ѝ постоянно се говори за нея като за партиен член.

„По това дело няма нито едно доказателство срещу мен”, заяви с категоричност Удря относно делото, заведено срещу нея в Румъния. Тя каза, че румънски власти на най-високо ниво си позволяват да изпращат лъжливи доказателства на съда в София за нея и помоли САС да отхвърли искането на Румъния да бъде екстрадирана. „Смятам, че са в състояние да направят всичко срещу мен в Румъния, ако ме питате защо — не знам”, каза още по време на своята защита Удря.

 

Още

Съдът заложи на "Брикел" вместо на чистия въздух
Прокуратурата е осъдена за над 1 млн. лева за делото "Октопод"

14.08.2022

8237
САЩ изпращат в България "Крещящи орли" за първи път от 80 г.

12.08.2022

Обновена

24226