Quantcast
Делата срещу актовете на властта са скочили двойно за година | СЕГА
facebook
twitter

България

Делата срещу актовете на властта са скочили двойно за година

448
 Илияна Кирилова
Георги Чолаков

134 дела срещу нормативни актове са образувани във Върховния административен съд през 2019 г. Това е два пъти повече отколкото през 2018 г., отчете председателят на съда Георги Чолаков. Излиза, че през ден гражданите атакуват по един акт на властта, който смятат за незаконен. Чолаков не се ангажира с извод дали увеличението е заради нарасналата активност на гражданите, или заради влошаващото се качество на нормативните актове. Най-често се атакуват наредби, свързани с "Топлофикация", здравеопазване и екология, допълни Чолаков. Не беше представена статистика колко от атакуваните нормативни актове падат в съда. През 2019 г. обаче ВАС е решил 114 дела срещу нормативни актове.

През 2019 г. във ВАС са образувани 15 060 дела, което е с 827 по-малко в сравнение с предходната година. Свършени са 17 239 дела. Висящите дела са намалели с 36% и в края на 2019 г. те са били общо 3989.

Над 800 са делата пo зaĸoнa зa yпpaвлeниe нa cpeдcтвaтa oт eвpoфoндoвe (ЗУCECИФ), пocoчиxa oт pъĸoвoдcтвoтo нa BAC. Cpeд тяx ca и ĸaзycи c "ĸъщи зa гocти", при които се иска oтмянa нa oтĸaзи зa изплaщaнe нa eвpocpeдcтвa пo пpoeĸтитe.

Друга интересна тенденция в съда е намаляването с над 45% на броя на изборните дела, разгледани във ВАС и регионалните административни съдилища, в сравнение с 2015 г., когато също е имало избори. От съда нямаха обяснение и на тази тенденция.

В близките месеци се очаква ВАС да представи анализ за причините за неизпълнието на съдебни решения, както и проучване на делата, които самите съдии се ограничават да гледат, т.е. отказват правосъдие. Според магистрати предимно местната власт не изпълнява съдебните решения, този проблем не съществувал при централната власт. Беше даден пример с отменена наредба за местни данъци в една община, чиято реакция била да попита дали съдебното решение е задължително.

Според Чолаков, независимо, че често отговорни за изпълнението са общинските съвети, които са колективен орган, няма пречка да бъде санкциониран председателят на съвета.

Анализът ще се прави по европроект.

Още

450 конкурса за директори на училища спират заради съдебен спор

11.08.2022

1055
Съдът окончателно отне лиценза на "Национална лотария" и "Еврофутбол"

29.07.2022

1362
Жената на Лозан Панов спечели окончателно в съда срещу НАП

23.07.2022

4906