Quantcast
Депутатите излизат в дълга зимна ваканция | СЕГА
facebook
twitter

България

Депутатите излизат в дълга зимна ваканция

726
 Илияна Кирилова

Не стига, че повече от месец не работеха по време на местните избори, депутатите отново си готвят дълга зимна ваканция. За коледните и новогодишните празници е възможно те да почиват 25 дни и така есенната парламентарна сесия се очертава като една от най-късите, а за последната половин година народните представители не са ходили на работа около 3 месеца. 

Според парламентарния правилник ваканцията за Коледа и Нова година е фиксирана от 20 декември до 10 януари. Догодина 10 януари е в петък, когато има парламентарен контрол, а надали народните представители ще искат да започнат новата сесия в края на седмицата. Затова най-вероятно първото заседание ще е в сряда - 15 януари.

Дали ще удължат почивката си, ще стане ясно тази сряда на председателския съвет на НС.

Дневният ред на парламента не прелива от нови законодателни предложения. Сред първите задачи от новата сесия догодина ще са предложенията за начина на финансирането на партиите, тоест отново ремонт на Закона за политическите партии, както и спорните промени на управляващите в Наказателно-процесуалиня кодекс за въвеждането на прокурор, който да проверява главния прокурор. Очакват се и поредни изменения в Изборния кодекс.

От коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", се заканиха да внесат промени, с които да се сложи таван на държавната субсидия от 5-6 млн. лв. на партия. Очаква се дебат и за обхвата на обслужваните от НСО лица.

В края на септември с одобрението на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ парламентът гласува, че няма да провежда пленарни заседания заради ангажименти на народните представители покрай местните избори. Депутатите мъгляво се позоваха на текста от конституцията, който постановява, че те сами определят времето, през което не заседават. Тогава трябваше да заседават поне комисиите, за да се работи в тях по законопроектите, което обаче не се случи.

Още

Финансовото министерство ще е с трети нов правилник за година

23.09.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

1304
Кабинетът ще отмени местенето на чиновници в МФ и МС

09.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

6427
Гешев загуби в КС: Парламентът може да го вика на всеки 3 месеца

12.07.2022

3536