Quantcast
Екозащитници внесоха в МС петиция срещу престъпленията в Странджа | СЕГА
facebook
twitter

България

Екозащитници внесоха в МС петиция срещу престъпленията в Странджа

404
 Фейсбук

Представители на природозащитни организации внесоха в Министерски съвет петиция с призив "институциите да престанат да бетонират престъпленията, извършвани в Природен парк "Странджа", предаде БНР.

Подписката е подкрепена от близо 5500 души, които се обявяват срещу застрояването на морския бряг по Южното Черноморие и незаконната сеч на вековни гори в планината. 

"Община Царево продава земи, сменя предназначението им и разрешава строителство едва на педи от морския бряг", алармира екоактивистът Марта Георгиева. "И строи в природен парк, и в зони от "Натура 2000", тоест природа, която е ценна за цяла Европа и за целия свят", посочи още тя.

При липсата на план за управление на парка, обявен за защитена територия в края на 90-те, човешките дейности остават нерегулирани, посочи от своя страна екологът Вера Стаевска. По думите й "реално липсата на този план за управление на природния парк разрешава всичко, което не е изрично забранено, и това е нещо, което Министерството на околната среда и водите бави вече 10 години".

Гражданите настояват за премахването на всички незаконни строежи на територията на община Царево, изработването на нов общ устройствен план, който да не допуска застрояване на 300 метра от морския бряг, както и спирането на незаконната сеч в държавните гори.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Виолета Сечкова става почетен консул на Република Корея в Пловдив

13.01.2021

Обновена

5389 13
Странджа пази тайни за гробници и нестинари
До Индипасха и пещерата Св. Марина в Странджа

06.01.2021

24

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Извинявам се, нямам нерви да чета това.

Странджа🍃

Влез или се регистрирай за да коментираш