Quantcast
Италия изпраща у нас 750 военни за участие в бойната група на НАТО | СЕГА
facebook
twitter

България

Италия изпраща у нас 750 военни за участие в бойната група на НАТО

6 колони с военни и техника ще се придвижват от Гърция към полигона "Ново село"
964
 БГНЕС архив
САЩ участват в бойната група с рота с бронирани машини "Страйкър"

750 италиански военни с 50 единици техника се предислоцират в България за участие в бойната група на НАТО, която се разгръща у нас, съобщава Министерство на отбраната. На практика те ща не само най-многобройната част, но и ще са рамковата натовска държава и фактически подразделението, в което влизат още американски, британски, гръцки, албански и български военни, ще е под италианска координация.

САЩ дадоха за бойната група рота с бойни бронирани машини "Страйкър". Великобритания изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската армия. Гърция се включива в многонационалната бойна група на НАТО в България с противотанков взвод, а България е с 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участва в мисии в Афганистан.

Бойната група се създава по решение на българското правителство и на НАТО  с цел принос в усилването на отбранителния потенциал на Алианса за защита на териториалната цялост на страните-членки. Сега МО съобщава, че шест автомобилни колони с личен състав, военна техника и материални ресурси ще се придвижват по републиканската пътна инфраструктура от Гърция към учебен полигон „Ново село“, ескортирани от екипи на служба „Военна полиция“.


Предвижда се до средата на август до 750 военнослужещи от въоръжените сили на Италианската република с 50 единици военна техника да се предислоцират в България. В състава на бойната група ще бъдат включени също една рота до 140 военнослужещи от българските Сухопътни войски и до 15 офицери в щаба на групата, както и до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Албания. 


Многонационалното формирование ще допълни националните способности за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната ни. Изграждането на боеспособна бойна група на българска територия е израз на решимостта на страната ни и на съюзниците да споделим отговорността за гарантиране на сигурността на страните-членки, като допринесем за усилване на възпиращия отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО.

 

Още

Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

14694
Рафинерията на "ЛУКойл" в Сицилия е вече под италиански контрол

02.12.2022

Обновена

2084
България ще обучава украински бойни санитари на наша територия

10.11.2022

474