Quantcast
Съд пусна младежа, който атакува Съдебната палата с червена боя | СЕГА
facebook
twitter

България

Съд пусна младежа, който атакува Съдебната палата с червена боя

И прокуратурата се отказа да иска постоянното му задържане
564
 БГНЕС

Гаранция от 700 лв. ще трябва да плати протестиращият Камен Димитров, обвинен за това, че е хвърлял червена боя по сградата на Съдебната палата. Решението е на Софийския градски съд, предава Би Ти Ви.

По-рано прокуратурата протестира пускането на Димитров на свобода заради "високата обществена опасност на деянието, извършено с изключителен цинизъм и дързост". От държавното обвинение поискаха 23-годишният младеж да бъде задържан за постоянно.

При разглеждането на мярката в Съдебната палата изненадващо прокурорът от Софийската градска прокуратура заяви, че не поддържа протеста на колегата си от районната. Изненадан от обрата беше и самият обвиняем. „Интересното е, че прокуратурата не подкрепи протеста на прокуратурата ирешиха, че остава гаранцията от 700 лева. Аз подкрепям тази форма на протест и не мисля, че съм извършил престъпление“, заяви Камен Димитров пред телевизията и допълни, че ще внесе гаранцията веднага.

Само преди дви прокуратурата тъжествено се похвали, че е арестувала младеж на 23 години и го обвини в хулиганство, заради червена боя по столичната Съдебната палата. Той бе обвинен, че на 03.08.2020г. в гр. София, бул. „Витоша“, извършил непристойни действия, като "хвърлял предварително подготвени свивки с червена боя по сградата на Съдебната палата и сериозно зацапал фасадата ѝ". “Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм – размазаната боя наподобява петна от кръв, както и с изключителна дързост – деянието е извършено в центъра на столицата, като петната са оставени по предната фасада на сграда, която е един от символите на държавността, над централния ѝ вход, въпреки че същият е под постоянно видеонаблюдение,” твърди държавното обвинение.

В хода на разследването били открити и иззети вещи от значение по делото – дрехите и обувките, с които е заснето лицето при извършване на престъпното деяние и при оттеглянето му от местопроизшествието. По тях били открити червени петна, кутия с червено багрило, пулверизатор и ръкавици за направа на самоделни топчета боя, както и множество петна с червен цвят в помещения на адреса, разказа прокуратурата.

За този случай преди десетина дни на разпит беше лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, защото по време на негово видео на живо било забелязано въпросното чeрвeнo пeтнo.

 

Още

Шефът на ДАИ Бойко Рановски е освободен от поста

16.02.2022

Обновена

1628
БЕХ освободи целия борд на Булгаргаз

29.01.2022

Обновена

6060
Флашмоб „Да им пречупим чадъра“ атакува Гешев и Цацаров

28.01.2022

1971