Quantcast
Съдът отново върна на прокуратурата делото за катастрофата край Своге | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът отново върна на прокуратурата делото за катастрофата край Своге

Изминаха три години от фаталния инцидент, за който все още няма осъдени
465
 Илияна Кирилова

Делото за катастрофата край Своге, която преди три години отне живота на 20 души след преобръщане на автобус, отново бе върнато на прокуратурат, съобщава Нова тв. В обвинителния акт са допуснати нарушения, констатира Окръжният съд в София.

Към наказателна отговорност за катастрофата е привлечен на първо място водачът на автобуса Г.Г. В близост до местността „Янкулови воденици“ имало завой надясно и поставени пътни знаци за забранено движение със скорост по-висока от 40 км/ч и опасност от хлъзгане. Мъжът обаче не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от около 53,5 км/ч., пише в обвинението. Последвали удари с движещите се по същия път товарни автомобили м. „Нисан“ и м. „Ситроен“, промяна на посоката, преминаване през мантинелата и преобръщане по стръмния скат. Също така автобусът, м. „МАН“, който превозвал пътниците, не е преминал задължителен технически преглед.

Другите обвиняеми са изпълнителен директор в "Трейс", началник на асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и шеф на дирекция в Агенция "Пътна инфраструктура". Разследването установило, че асфалта на платното за движение на мястото на инцидента бил положен при рехабилитацията на пътя по Проект „България Транзитни пътища V, ЛОТ № 17“. "Дейностите по него били извършени по договор от август 2011 г. между АПИ и сдружение "Т.С" след проведена процедура и извършеното оценяване за изпълнител на проекта. Имало е сключен и договор за възлагане на консултантски услуги между АПИ и дружеството „П. 2000“ ЕООД за осъществяване на строителен надзор на обекта", казват от прокуратурата.

Експертизи констатирали, че структурата на асфалтовата настилка в района не съответствала на стандарта относно коефициента на полируемост - само 28%, при изискване не по-малко от 50%.

 

Още

Амбър Хърд пред съда: Страхувах се, че Джони ще ме убие

17.05.2022

292
Съдът: Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата "Хемус"

16.05.2022

13475
Гешев атакува "Възраждане" и я заплаши с противодействие

13.05.2022

5154