Quantcast
Прокуратурата се провали с делото за катастрофата край Своге | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата се провали с делото за катастрофата край Своге

3 220
 БГНЕС

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившите шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов и Дончо Атанасов, които бяха обвинени заради катастрофата край Своге през 2018 г., съобщи Mediapool. Глосов и Атанасов бяха обвинени за длъжностно престъпление заради жестокия инцидент, при който загинаха 20 души. Говорителката на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева каза пред "Сега", че ще провери и ще върне обаждане. 

Светослав Глосов и Дончо Атанасов бяха обвинени, че с неизпълнението на своите задължения са целели облага за изпълнителите на ремонта на пътя - "Трейс". Според прокуратурата двамата ръководители на пътната агенция не са предприели действия, за да усвоят гаранцията по ремонта, както и да се приведе качеството на настилката в състояние така, че да е безопасна. Делото срещу тях влезе в съда в началото на октомври 2020 г. Месец по-късно обаче то бе върнато за доразследване на прокуратурата, след като съдът констатира, че по време на разследването са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Те са довели до ограничаване на правата на обвиняемите. Обвинителният акт е неясен и съдържа много противоречия. Така двамата нямат възможност да разберат в какво са обвинени и да си осигурят адекватна защита, при съдът.

Вместо да внесе поправен обвинителен акт обаче прокуратурата е решила да прекрати делото. Направила го е на 9 юли т.г., твърди Mediapool.

По случая с катастрофата има и още едно дело. По него обвиняеми са шофьорът, изпълнителен директор в "Трейс", началник на асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и шеф на дирекция в Агенция "Пътна инфраструктура". През месец май т.г. Софийският апелативен съд върна на прокуратурата и това дело с мотива, че по него са ясни само обвиненията на шофьора.

По темата вижте и:

 

 

Още

Обвиненият за смъртта на М. Цветков излиза окончателно от ареста

16.09.2021

1094
Полицай загина при катастрофа на патрулка край ГКПП Капитан Андреево

02.09.2021

Обновена

4214
Обвиненият за катастрофата с М. Цветков излиза от ареста

01.09.2021

3391