Quantcast
Съдът пусна Боян Расате под гаранция от 1000 лв. | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът пусна Боян Расате под гаранция от 1000 лв.

Задържането на кандидата за президент би осуетило кампанията му, реши съдебният състав
772
 БГНЕС
Боян Расате

Кандидатът за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, излиза от ареста срещу парична гаранция от 1000 лв. Това реши Софийският градски съд, който не уважи искането на прокуратурата за постоянно задържане под стража, съобщиха от съда. Расате е обвинен за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото, както и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Расате беше привлечен към наказателна отговорност след нахлуването му заради нападението над офис на ЛГБТ организация в София. Първоначално кандидатът за президент не бе открит на постоянен и настоящ адрес, както и на други известни по досъдебното производство адреси, за да му бъде му бъде връчено постановление за привличането му в качеството на обвиняем. Това наложи задържането му след телевизионното интервю в БНТ.

Съдът прие, че от свидетелските показания и от снимковия материал може да се приеме, че именно Боян Расате е извършител на престъплението, но той е реабилитиран по право, има постоянен адрес и няма опасност да се укрие или на извърши пристъпление. Съдът намира, че от обстоятелствата, при които е извършено престъплението, не може да се направи извод, деянието да се отличава с изключителна дързост и в случая се касае за обикновено хулиганство. Съдебният състав мотивира още решението си с това, че задържането под стража би осуетило пълноценното провеждане на предизборната кампания на Расате, което пък би нарушило обществения интерес и възможността за информиран избор на българските граждани на базата на предизборната кампания. 

Расате коментира обвинението към него лаконично. „Не се признавам за виновен. Системата е скапана. Долу демокрацията”, каза той на влизане в съдебната зала.

Вандалският акт срещу ЛГБТ общността у нас беше осъден от 11 посолства. ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество", се казва в позицията на мисиите на САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция.

 

Ключови думи:

Боян Расате, гаранция, съд

Още

Брюксел обяви намерение за конфискация на руски милиарди

30.11.2022

Обновена

3599
На 90 Полански отива на съд за клевета по адрес на изнасилена

30.11.2022

719
Съдът окончателно оправда иранските шофьори, хванати със 700 кг кокаин

30.11.2022

6739