Quantcast
Съдът видя още незаконно строителство до сарая на Доган | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът видя още незаконно строителство до сарая на Доган

Двуетажната постройка на плажа пред имението трябва да бъде съборена, реши ВАС
1 572
 БГНЕС

Върховният административен съд окончателно реши, че двуетажната сграда на плажа пред летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена, съобщи "Медияпул". Това е третата постройка пред имението на почетния лидер на ДПС, която следва да бъде премахната.

Събарянето на малката къща беше обжалвано от фирмата "Стейтлайн". Неин представител е известният архитект Калин Тихолов, който е проектирал сараите. Той твърди, че сградата е вдигната на плажа през 1978 година, декларирана е и за нея дори са плащани местни данъци. Освен това постройката е била използвана повече от 10 години. По делото обаче има доказателства, че сградата е декларирана за плащане на данъци едва през 2020 година.

ВАС потвърждава всички изводи на първоинстанционния съд. Архивът на "Лукойл Нефтохим Бургас" показва, че най-ранната сграда в района е построена през 1981 година и това не е сградата на плажа.  "В случая безспорен е фактът, че за постройката не са налице строителни книжа. Тази характерстика на изградения строеж сочи на незаконен такъв, каквото правно основание е посочено и в обжалваната заповед. Характеристиката на незаконен строеж е основание за административния орган да издаде заповед за премахване", пише в решението на върховния съд.

В него се допълва, че двуетажната сграда няма как да бъде търпим строеж върху крайбрежна плажна ивица, която е публична държавна собственост. "Недопустимо е придобиването на ограничено вещно право на строеж в публична държавна собственост", казва съдебният състав.

Въпреки че преди година две от постройките към сарая на Доган бяха обявени за незаконни и след в сила съдебно решение трябва да бъдат съборени, все още не може да се намери фирма, която да извърши тази дейност. Тъй като сградите се намират на държавна земя, а авторът на строителството остана неизвестен, събарянето им ще бъде платено от данъкоплатците.

В началото на март Бургаският административен съд отмени заповедта за събаряне на оранжерията за биозеленчуци в границите на летния сарай на Доган в парк "Росенец". Причината е абсурдната заповед на община Бургас, в която площта на парника е описана погрешно. В съдебното решение не се казва, че оранжерията е построена законно, а че заповедта за премахване на постройката е напълно опорочена.

Още

Опасни минни отпадъци се ползват за строеж на улици и градинки

28.06.2022

3108
ГЕРБ материализира "Хемус" в луксозни хотели и сметки в чужбина
Расате се отърва с глоба за вандалщината в ЛГБТИ център

24.06.2022

326