Quantcast
За РДНСК – Бургас вкопаването на бетон на плажа не е проблем | СЕГА
facebook
twitter

България

За РДНСК – Бургас вкопаването на бетон на плажа не е проблем

Експерт е шокиран от становището на институцията
6 775
 Камара на геодезистите/FB Иван Евтимов
За РДНСК - Бургас не е проблем всичко това да се вкопае в пясъка.

Вкопаването на фундаменти в пясъка не е проблем, те може да служат за изграждане на временни обекти. Това става ясно от писмо на РДНСК - Бургас до председателя на Камара на геодезистите в България Йоан Каратерзиян.

Кореспонденцията е връзка с т.нар. бетонни пети на "Смокиня". Преди около месец Каратерзиян сезира редица институции за незаконно строителство на плажа. РДНСК - Бургас обаче твърди, че там се поставят временни обекти, а вкопаването на фундаментите се вписва в дефиницията по изграждане на такъв обект.

Експертът е шокиран от становището на институцията. И на сайта на Камарата е написал критични коментари.

Според РДНСК преместваемият обект "може да се закрепи временно върху терена, като при необходимост се отнема повърхностния слой, чрез сглобяем или монолитен конструктивен елемент, който е неразделна част от преместваемия обект". За дефиницията РДНСК се позовава на ЗУТ. И тълкува: "Тоест, допустимо е използването на предварително изпълнени фундаменти или други сглобяеми конструктивни елементи, служещи за основи и вкопаването им в пясъка".

Каратерзиян обаче опонира, че РДНСК си е затворила очите за началото на същата законова дефиниция. Тя гласи: "Преместваем обект е обект, който няма характеристиките на строеж и може след отделянето му от повърхността и от мрежите на техническата инфраструктура да бъде преместван в пространството, без да губи своята индивидуализация...". Каратерзиян продължава: "А защо въпросният уж “преместваем обект” има характеристиките на строеж? Много просто – ЗУТ е категоричен, че например за “изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1 м и с площ до 30 кв. м” не се изисква разрешение за строеж (чл. 151, ал. 1, т. 5 от ЗУТ). Тоест, това са строежи, които, обаче, могат да се строят и без издаване на разрешение за строеж". Експертът обобщава: "Държавната институция тълкува превратно нормата, като посочва, че използването на предварително изпълнени фундаменти е допустимо. Добре е, че вече официално се разбра, че това са фундаменти, а не пети или някакви други, неизвестни в нормативната уредба неща. Разбира се, че когато имаме фундаменти, положени в изкоп, за който се изисква разрешение за строеж, това е строеж. Никъде законът не третира дали същите са излети на място или някъде другаде".

Цялата кореспонденция на Каратерзиян с институциите:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още

Само на 11 плажа по Черноморието чадърите и шезлонгите са безплатни

07.07.2021

ЙОАНА ПЕТРОВА

3495
ДНСК най-после откри нарушение на плаж „Смокините –север“

01.07.2021

4185
Служител, разрешил бетона на Алепу, за малко не се върна на бял кон

23.06.2021

5531