Quantcast
7 съвета по време на пазаруване в Черния петък | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

7 съвета по време на пазаруване в Черния петък

Намалените цени на стоките не означават намалени потребителски права
363
 Pixabay

С наближаването на Коледа все повече търговци обявяват Черен петък с обещания за големи ценови намаления на стоки и услуги. Ако планирате да се възползвате от промоциите в този ден, е добре да се подготвите предварително за пазаруването, съветват от Европейския потребителски център в България.

Проучете продуктите, които сте набелязали

Дали лаптопът на промоция не е всъщност твърде стар модел? Или тази марка таблети е известна с честите повреди? Направете свое проучване, особено за по-скъпите стоки.

Проследете цените предварително

Няколко седмици преди Черния петък много търговци постепенно вдигат цените, за да излязат с по-големи намаления за деня. Следете процеса, за да не се окажете измамени. Определете си също така конкретен бюджет, който не бива да надвишавате. 

Гаранция

Продуктите, закупени на Черен петък, имат нормална гаранция, определена от производителя. Ако телевизорът или хладилникът, купени на промоция например се повредят, имате право да поискате от продавача да ги ремонтира.  Гаранцията за намалените стоки също е в рамките на 2 години, както и за всички останали продукти, купени от фирми в ЕС. При повреда трябва да се обърнете към продавача, който е задължен да ви съдейства и да го приведе в съответствие с договора за продажба в рамките на 30 дни.

Време за размисъл

При пазаруване онлайн имате най-малко 14 дни период за размисъл. В рамките на този период можете да върнете поръчания продукт, ако той е в състояние, отговарящо на изискванията на търговеца. Не всички продукти подлежат на връщане, затова информирайте се подробно с условията на промоцията.  

Срокове за доставка

По време на Черния петък както магазините, така и куриерите получават огромно количество поръчки и поради тази причина обработката и изпращането на продуктите може да се забави от минимално време до значителни периоди, в сравнение със стандартните срокове за доставка.

Пазарувайте от проверени е-търговци

Пазарувайте от електронни магазини, които познавате или предварително сте проучили. В адреса на линка трябва да има S (https), както и катинарче, което е знак за онлайн сигурност.

Ако все пак попаднете на некоректен търговец, може да поискате от банката оспорване на плащането (т.нар. chargeback). Направете го писмено, за да получите и официален отговор. За тази процедура обаче банката може да начисли такса.

Проверете за скрити такси

При пазаруване онлайн се уверете, че цената е коректно обявена. Ако пазарувате в евро или друга валута, направете сметката си предварително. Вижте в другите сайтове дали няма да намерите по-евтино телевизора или тостера, който сте си избрали.
Проверете за скрити такси – например за валутен превод, за доставка, за опаковане.

Ключови думи:

спести, Черен петък

Още

Как да пазарувате умно детски дрехи?

14.01.2022

421
Какво да правим с нежеланите подаръци

31.12.2021

562
Застраховка "Живот" вместо банков влог?

24.12.2021

4825