facebook
twitter

Консулт

СПЕСТИ

Авиопасажерът вече може да вземе до €1600 за изчезнал куфар

Международната организация за гражданска авиация вдигна тавана на обезщетението за изчезнал или повреден багаж
462
 Pixabay

Знаете ли, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО)  въведе по-високи граници на отговорността на авиокомпаниите, свързани със загубен, забравен или повреден багаж? Асоциация "Активни потребители" обяснява промените, които вече са в сила.

Максималната сума, за която може да претендират пътниците при проблеми с куфара, вече е 1288 SDR - почти 1600 евро. Досега тя беше около 1200 евро. SDR е специфична валута, чийто обменен курс се определя от МВФ. Към 20.12.2019 г. 1 евро се равнява на 0.81 SDR.

Какво да предприемете?

Когато багажът ви не пристигне или дойде повреден, още на самото летище на гише „Рекламации на багажи“ попълнете т.нар. PIR – протокол с описание на проблема. 

  • В срок до 7 дни трябва да се попълни и сходен формуляр на сайта на авиокомпанията. В подобни случаи пътникът може да си купи т.нар. вещи от първа необходимост, като пази касовите бележки за тях и впоследствие може да поиска възстановяване на разходите от авиокомпанията.
  • Когато изтекат 21 дни, а багажът още не е пристигнал, той се счита за загубен и трябва да се подаде нов формуляр на сайта на превозвача, с който да се поиска обезщетение за загубения багаж. Изпратете копие от билетите и багажните етикети, както и от попълнения PIR, снимки. Запазете си копие от жалбата.
  • Независимо дали куфарът е забавен, изгубен или повреден, имате право на обезщетение, чийто размер зависи от действителната стойност на вредата в конкретния случай. Много често се изплаща фиксирана сума на килограм липсващ багаж.

    Полезни съвети
  • При пътуване с ценен багаж е добре да го застраховате. Освен това вещи като лаптоп, фотоапарат, бижута или ключове за жилището не бива да се слагат в чекирания багаж – оставете ги в ръчния си багаж.
  • Преди полета проверете в сайта на авиокомпанията дали има ограничения за вещите, които ще превозвате. Ако в куфара сложите вещи като таблет, фотоапарат или други ценности, което е забранено, не очаквайте да бъдете компенсирани в случай на повреда или загуба.
  • Направете снимка или видео със съдържанието на куфара.
  • Изберете си здрав куфар. Не разчитайте на това, че може да получите обезщетение, ако той е от некачествени материали и се счупи, или има стари повреди.

Махнете всички етикети от предишни пътувания, сложете бадж с името, адрес, имейл и телефон. Така при необходимост авиокомпанията ще може да се свърже с вас.​

Все още няма коментари

Още

Опашки се извиха пред бюрата по труда

25.03.2020

1777 17
От днес заявления за безработица се подават само в бюрата по труда

24.03.2020

1219 1
КПКОНПИ е осъдена да плати 100 хил. лв. по две дела

19.03.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3710 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×