Quantcast
В какво да "обличаме" храната в хладилника | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

В какво да "обличаме" храната в хладилника

Стъклените съдове, фолиото и вакуумните опаковки са за предпочитане
3 282
 Pixabay

Важно е не само каква храна купуваш, но и как я съхраняваш. Често пъхаме в хладилника продуктите, без да помислим, че си има правила за запазването им:   

Найлонът

е подходящ за индустриална употреба, но вкъщи го избягвайте, особено когато става дума за масло, маргарин, сирене, кашкавал, сланина, колбаси и т.н.  -  завъждат плесен. За маслото най-добре използвайте фолио, а сирената и колбасите увивайте в хартия. 

Пластмасовите кутии

също не са добра идея и причината е същата - храната вътре по-лесно мухлясва. Някои кутии са от специална пластмаса и имат обозначение - вилица и нож или пък чаша. В такъв случай може да я ползвате за храни, но не я тъпчете догоре, а оставете малко празно пространство, за да не се образува кондензат. Иначе храната ще се омазни или ще хване плесен.

Металните съдове

са за готвене, не за хладилника. В контакт с храната чугунът ръждясва, а алуминият се окислява. Емайлираните тенджерки обаче са подходящи.

За меламина

забравете. Макар че е красив и нечуплив материал, той съдържа пластмаса, която при овлажняване и при контакт с майонеза или оцет например отделя вредния формалдехид.  Така че меламиновите съдове използвайте извън хладилника за декорация.

Хартията

е добра за съхраняване на храни, ако е пергаментова. В магазините дават хартиени пакети, но те се омазняват и овлажняват, така че не са подходящи за продължителна употреба. 

Дървото

е екологично чист материал, но ако в такъв съд държите по-дълго храна с високо съдържание на вода, той ще се "напои" и деформира. Освен това дървесината се "люспи" - с времето започват да се отделят влакна. А ако паницата е "писана", частици от боята ще попаднат в яденето.

Фолиото

е универсална "дреха" за храната в хладилника - и за свежи продукти, и за готвени.

Вакуумираната опаковка

също е надеждна. Пази храната от всякакви въздействия, включително и от околните миризми в хладилника. Така че, ако сте купили храната вакуумирана, не я отваряйте, ако няма да я ядете веднага.

Стъклото и порцеланът

са най-добри за студено съхранение. Минусите на тези съдове са, че са чупливи и тежки. 

Ключови думи:

спести, храна, хладилник

Още

Хотелиери се събират спешно заради храната за украинците

25.11.2022

831
Доброволци и местни политици измиват срама с храната за украинците

23.11.2022

2175
Държавата безсрамно замълча за храната на украинските бежанци

23.11.2022

ДИЯН ИВАНОВ

3569