facebook
twitter

Консулт

СПЕСТИ

Кога се връщат пари за дефектна стока

За рекламация търсете продавача, не производителя, съветват от КЗП
359
 Pixabay

Случва се да купим стока, която се оказва с някакъв дефект. Какво трябва да знаем, когато тръгнем да я връщаме? Комисията за защита на потребителите дава полезни разяснения по темата:  

Потребителите обикновено настояват да им бъдат върнати парите за повредената стока. Но според европейското законодателство продавачът първо трябва да предложи безплатен ремонт или замяна на изделието. Връщането на пари е опция само когато продуктът не може да се поправи или складовите наличности са изчерпани и няма как да бъде заменен. Ако след три ремонта в рамките на двугодишния гаранционен срок възникне нов  дефект, потребителят вече може направо да развали договора.

В някои случаи правото на рекламация може да отпадне. Например, ако стоката не е употребявана по предназначение или съгласно указанията на производителя. „Когато потребителят сам я е повредил, изпуснал, счупил, тогава продавачът няма как да носи отговорност за тази повреда. Гаранционната отговорност е за фабрични дефекти. Ако дефектът се прояви до шест месеца след покупката, той се счита за производствен и при възникване на спор търговецът е този, който следва да докаже, че потребителят е въздействал върху стоката неправомерно“, обясни Игнат Арсенов от КЗП пред националното радио.

Винаги имате право да предявите рекламация - независимо каква е стоката и как е купена - в магазин, на сергия, онлайн или при някаква презентация, разясняват от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Второ, търсете продавача, не производителя или друго лице. Той носи отговорност за всяко несъответствие на стоката и е длъжен да намери решение на проблема - ремонт, замяна, връщане на пари.  

Клиентът трябва да занесе заедно със стоката и документа за продажбата. „Рекламацията се вписва в регистър, а търговецът съставя протокол, в който описва проблема.  Решението трябва да бъде намерено в рамките на  месец. Ако потребителят не е доволен, може да потърси помощ от КЗП. Към КЗП действат помирителни комисии, които обикновено разрешават спора, като купувачът и продавачът на нефелата стока подписват споразумение. Ако и това не помогне обаче, остава последната стъпка - завеждане на дело в съда.

 

 

 

Ключови думи:

пазара, шопинг, стоки, онлайн
Все още няма коментари

Още

We Are One - кинофестивалът, на който е поканен целият свят

28.05.2020

136
Културен афиш от дивана - 28 май

28.05.2020

288
Културен афиш от дивана - 27 май

27.05.2020

738

Влез или се регистрирай за да коментираш

×