Quantcast
На 11 плажа по Черноморието чадърите са безплатни | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

На 11 плажа по Черноморието чадърите са безплатни

868
 Илияна Кирилова

Това лято от общо 132 плажа по българското Черноморие 11 са с безплатни чадъри и шезлонги, съобщиха от Министерството на туризма.

Безплатни са плажовете "Ривиера", "Буните 2", "Обзор Мотела", "Бургас-Север", "Бургас-Централен", "Приморско-Централен" и "Къмпинг Нестинарка", "Шкорпиловци-юг", "Ахелой", "Атанасовска коса" - част 1, както и централният плаж в Царево.

Към тях може да добавим и плажните ивици "Рибарски" във Варна, "Батовски" - между Албена и Кранево, "Созопол - запад част 2" и "Минерален басейн - юг" в курорта "Св. св. Константин и Елена", които изобщо не предоставят чадъри и шезлонги.

За второ поредно лято заради ковид пандемията Министерството на туризма предложи на стопаните на плажовете да намали концесионните такси и наемите с до 50%, ако предоставят пропорционална отстъпка от цената на плажните услуги за курортистите. С мярката се цели привличане на повече български летовници, но е и в помощ на хотелиерите, които включват цената на сянката в пакетите за почивка.

Близо 50% от фирмите, които стопанисват плажовете, са откликнали и са свалили цените с над 50%. В момента на тях чадър с шезлонг струват от 1 до 5 лева с ДДС.

Едни от най-високите цени са на "Божурец - Топола", който се намира между Каварна и Балчик, както и на "Смокините-юг" в Созопол - там чадърът струва 15 лв., а шезлонгът - 10 лв. По 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг е таксата на плажовете "Бялата лагуна" до Каварна, "Минерален басейн - юг" в "Св. св. Константин и Елена", Централния и Западния плаж в Св. Влас, "Златна рибка" и Лозен.

И този сезон чадърите и шезлонгите тpябвa дa ca нa бeзoпacнo paзcтoяниe, както и да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. В началото на юли Министерството на туризма провери 125 охраняеми морски плажове и не установи големи нередности. Миналата година някои концесионери се изхитриха, като наред с по-евтината сянка включиха в плажната услуга суперскъпи напитки,  шалтета и дори такса за безжичен интернет.

Ключови думи:

плажове, чадъри, цени

Още

КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл"

29.09.2022

Обновена

3944
Министри преговарят с президента на руската ЛУКойл за по-евтини горива

08.09.2022

Обновена

3674
Кьопоолуто поевтиня с почти 20%

21.10.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

203