Quantcast
15 000 заглавия в най-голямата книжарница на открито от утре | СЕГА
facebook
twitter

Култура

15 000 заглавия в най-голямата книжарница на открито от утре

Пролетният базар на книгата идва с богата съпътстваща програма и 100 литературни събития
990
 Илияна Кирилова
Тази година организаторите обещават рекорден брой участници в изложението.

В продължение на една седмица – от понеделник (30 май) до неделя (5 юни), паркът пред Националния дворец на културата за пореден път ще се превърне в най-голямата книжарница на открито у нас. Над 15 000 заглавия от всички жанрове на повече от 130 издателства ще търсят своите читатели в рамките на 15-ото издание на Пролетния базар на книгата. Интригуваща културна програма очаква посетителите на рекордно богатото изложение. Темата на тазгодишния базар е грамотността, а фокусът на организаторите от Асоциация „Българска книга“ са децата, за които са подготвени над 20 премиери на нови книги, срещи с автори и илюстратори, игри и развлекателна програма.

Пролетният базар на книгата има собствена сцена пред НДК, оформена като литературен кът, където в 11.00 часа на 30 май ще бъде официалното откриване, а в следващите дни ще се състоят срещи с автори, преводачи и илюстратори на повече от 40 новоизлезли творби. Още толкова нови заглавия ще бъдат представени на щандовете на издателствата, разположени в близо 60 шатри на 1500 кв. м изложбена площ. Сред 15-те хиляди заглавия ще могат да се открият редки и за първи път издадени у нас творби.

Паралелна програма ще върви в книжарници, литературни клубове и други локации на партньори в столицата. Съпътстващата програма включва над 100 литературни събития: на основните сцени, на щандовете на издателите и на партньорските локации: премиери на книги, дискусии, презентации, игри за децата, състезания по грамотност, литературни четения и др.

Акцент на седмицата е 5-ият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Той ще им предложи самостоятелно обособена сцена с програма, целяща да повиши интереса към литературата и четенето. Предстоят много срещи с чуждестранни и български автори, творчески работилници – за илюстрации, поезия в рима, приказки и много други събития, провокативно насочени към детското любопитство. 

Пролетният базар на книгата е част от Календара на културните събития на Столична община, а тази година се провежда под патронажа на министъра на културата. Работното време на изложението от понеделник до събота е от 10.00 до 20.00 ч., а в деня на закриването, неделя – от 10.00 до 19.00 ч.

Пълната програма на събитието можете да откриете на сайта на организаторите.

На 10-11 юни като част от от първото издание на "Литературни срещи" - своеобразно продължение на юнския читателски маратон, у нас пристига нобелистката Олга Токарчук. Нейното гостуване се осъществява със съдействието на Полския институт и българския писател Георги Господинов.

 

Още

Приказен литературен Ден на детето пред НДК

01.06.2022

94
Мъртвите ще танцуват в НДК тази събота

10.05.2022

323
Артисти: НДК е в колапс и десетки спектакли остават без сцени

06.04.2022

Обновена

2721