Медия без
политическа реклама

„1984“ на Оруел излиза, преразказан от главната героиня

Aнтиутопията се присъединява към класиките, представящи гледната точка на жените

09 Дек. 2021
MGM
Сузана Хамилтън и Джон Хърт във филмовата адаптация на „1984“ от 1984 г.

Фондацията на наследниците на писателя Джордж Оруел одобри създаването на феминистски преразказ на неговата антиутопия „1984“, съобщи Guardian.  В новия си роман „Джулия“ писателката Сандра Нюман води разказа от името на любовницата на главния герой Уинстън Смит — сътрудничката на Министерството на истината  Джулия.

Събитията в романа на Оруел от 1949 г. се развива в дистопично бъдеще, където Великобритания, известна като Първа писта, е част от тоталитарната държава Океания. Властта осъществява контрола си чрез телевизионните екрани. Големият брат управлява и полицията на мисълта потиска всяка индивидуална идея. Уинстън Смит работи в Министерството на истината, пренаписвайки историята, според наратива на Големия брат. Той започва забранена връзка с Джулия – която работи с машините за писане на романи в отдела за художествена литература – ​​докато не ги заловят и изпратят на превъзпитание.

От издателството „Гранта“ коментират, че Джулия разбира света на Океания „много по-добре от Уинстън и по същество е доволна от живота си“. Както Оруел казва в „1984“, „В някои отношения тя беше много по-проницателна от Уинстън и далеч по-малко податлива на партийната пропаганда… Тя дори събуди известна завист у него, когато му каза, че по време на Двеминутките на омразата едва се сдържала да не избухне в смях“. В ученията на партията се усъмнява само, ако по някакъв начин я засягат пряко. Често с готовност приема официалната версия само, защото не смята за съществена разликата между истината и лъжата”.

„Тя не вярва в нищо и изобщо не се интересува от политика. Нарушава рутинно правилата, но също така и си сътрудничи с режима, когато е необходимо. Тя е идеалният гражданин на Океания“, казват от „Гранта“.  „Но когато един ден подава импулсивно бележка Уинстън Смит в дълъг коридор, тя импулсивно му подава бележка – потенциално самоубийствен жест – тя осъзнава, че губи хватката си и вече не може безопасно да се ориентира в този свят.

От фондация Оруел потвърдиха, че от известно време са търсили автор, който да разкаже историята на любовта на Смит. Нюман, която е включена и в краткия списък за наградата за дебютна книга на Guardian, се оказала идеалният избор ".

 „Два от въпросите без отговор в романа на Оруел са какво Джулия вижда в Уинстън и как тя се е движи през партийната йерархия.  Сандра влиза под кожата на света на Big Brother по напълно убедителен начин — като едновременно остава вярна на оригинала, но и дава драматично различен преразказ, който да застане редом до историята, която познаваме“, каза Бил Хамилтън от фондацията Оруел.  „Милионите читатели, които са били възпитани с Оруел „1984“, ще открият в тази книга провокация и удовлетворение.

„Джулия“ ще бъде публикувана, след като „Гранта“ пусне новия роман на Нюман The Men – в който всички хора с Y хромозома изчезват от света – следващия юни. Това е най-новото от поредица феминистки преразкази на класически истории: от преосмислянето на троянската война през очите на жените в „Хиляда кораба“ на Натали Хейнс и „Мълчанието на момичетата” на Пат Баркър, версия на „Илиада“ от гледна точка на Бризеида, до „Хамнет“ на Маги О' Фарел (вече издаден на български) който се съсредоточава върху живота на съпругата на Шекспир, и „Имената на жените“ на Джит Таил, който разказва историите на 15 жени, чийто живот се припокрива с този на Исус.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?