Quantcast
20 безплатни български филма за българи в чужбина | СЕГА
facebook
twitter

Култура

20 безплатни български филма за българи в чужбина

Далече са от най-доброто обаче
994
 снимка: Агитпроп
"Безкрайната градина" - реж. Галин Стоев

Над 20 нови български филма ще бъдат достъпни за безплатно гледане онлайн по целия свят. Иницитивата, насочена към сънародниците ни в чужбина, е по повод 15-годишнината от създаването на Държавния културен институт към министъра на външните работи и се осъществява с подкрепата на българските дипломатически и консулски представителства по света. "Прожекциите" ще продължат над две седмици, до 6 декември.

Виртуалният филмов фестивал „БГ екран онлайн“ ще представи разнообразна селекция от съвременни пълнометражни, късометражни, документални и анимационни филми. 20-те заглавия са много далече от селекция на най-доброто, което родната кинематография е създала през последните 20 години, но все пак е някакво начало. Те ще могат да се гледат в платформата Neterra.tv по всяко време и от всяка точка на света до 6 декември включително. 

В селекцията попадат пълнометражният дебют на изявения театрален режисьор Галин Стоев - "Безкрайната градина", три от непретенциозните комедии на Ники Илиев - "Чужденецът", "Живи легенди" и "Нокаут", "Летете с Росинант" - комедия на Джеки Стоев с музика, написана от Горан Брегович, както и приятната модерна градска история "Маймуна" (реж. Димитър Коцев-Шошо). Сред документалните предложения е "Дворците на народа" на продуцентска компания "Агитпрор", разказващ историите на пет от най-представителните сгради на социализма. 

Особено подробно в селекцията присъства режисьорът Анри Кулев с приказката "Цахес", документалните „Загадката Веда Словена“ и „Душевно“, както и анимационния „Пук“ по Валери Петров. Три филма на Найо Тицин - „Да обичаш Кармен“ с Александрина Пендачанска, „Стихията Медея“ със Снежина Петрова и „Златното сърце на София“ (сърежисиран от Горан Благоев) също са в документалната подборка.

Любопитството на българите зад граница могат да събудят и документалните продукции на Таня Пандурска „Вярвам в гения на българския народ Проф. Иван Шишманов“, Непобеденият генерал Владимир Вазов“, „Константин Величков европеецът“, както и продукциите на БНТ „Мъдростта на Александрия“ и „Цигулката е моят глас“.

Късометражните предложения във фестивала са продуцирани от "Компот Колектив" и обединяват 6 съвременни български поеми, пресъздадени в 6 авторски филма в рамките на проекта „Щрих и стих“.

Извън безплатната инициатива каталогът на https://neterra.tv/plus все пак е достъпен за българите по цял свят, като предлага (срещу скромно заплащане и без изискване за абонамент) и достъп по някои от най-качествените нови български филма - "Ага", "Възвишение", "Слава", "Посоки", "В кръг", "Снимка с Юки", "Урок" и др.
 

 

 

 

 

Все още няма коментари

Още

"Кръвта на пеликана" - българско-немски екзорсизъм

08.01.2021

632
Властта отпуска 10 млн. годишно повече за българско кино 

04.12.2020

Обновена

547 4
"Синелибри" започва с Мила Роберт и Изабел Юпер

18.10.2020

496

Влез или се регистрирай за да коментираш