Quantcast
Делон към Зеленски: Братя по оръжие сме | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Делон към Зеленски: Братя по оръжие сме

2 180
 TV5 Monde

Ален Делон публично подкрепи украинския народ и президента на Украйна Володимир Зеленски в интервю, излъчено вчера следобед по TV5 Monde. Десетминутният разговор между големия френски актьор и държавния глава е записан преди няколко дни дистанционно, между Киев и Париж, и бе пуснат за финал на предаването Face aux territoires на журналиста Сирил Вигие. Преди самото интервю камерата показа откъс, в който Делон изпълнява няколко стиха от лириката на Тарас Шевченко (1814-1861), смятан за най-великия украински поет.

Случващото се в Украйна силно вълнува френската кинозвезда, която ще отпразнува 87-ия си рожден ден на 8 ноември. „Има неща, които не разбирам, и тази война не я приемам. Отвратен съм от всичко, което виждам, че хората във вашата страна трябва да понасят“, каза Делон пред Зеленски, видимо разтърсен от трагедията, през която Украйна преминава след руската инвазия през февруари.

„Целият свят ви познава, вие винаги сте били авторитет. Вие сте брилянтен, гениален актьор, какъвто аз никога не съм бил“, обърна се към Делон Володимир Зеленски. „Но аз никога няма да бъда такъв брилянтен и достоен президент като вас“, върна комплимента Ален Делон. Френският актьор се радва на голяма популярност в Украйна и е смятан за посланик на френската култура там. „Можем да кажем, че сме братя по оръжие, защото и двамата сме започнали като актьори“, подчерта Делон, добавяйки с усмивка и настрани: „Той имаше по-добър край на кариерата от моя: той е президент, а аз съм нищо“.

Украинският президент многократно изтъкна колко е важно популярни личности като Ален Делон да подкрепят каузата на Украйна. „За нас е много важно, когато се включват известни хора. Те наистина могат да помогнат. Защото думата е оръжие и понякога удря по-силно от истинското оръжие на бойното поле”, посочи Зеленски. „Това е най-малкото, което мога да направя. Ако можех, щях да направя повече от това. Защото вие не заслужавате всичко, през което преминавате, и всичко, през което Украйна и вашият народ преминават“, каза Ален Делон. Но, подчерта той, „това е мечтата на един човек, а не на държава или нация“.

„Той (Владимир Путин никога не бе споменаван по име по време на интервюто – б.р.) смята, че сме част от неговия свят. Може би той си иска Съветския съюз обратно и всеки, който стои на пътя му, е пушечно месо. Той знае колко хора умират всеки ден, но това е част от неговия план. Това е колониален подход“, коментира украинският президент Зеленски.

Двамата известни мъже завършиха разговора с покана от страна на президента Зеленски към Ален Делон да посети украинската столица Киев. „Ще се радвам, когато скоро хвърля патериците, защото това пътуване си струва и аз не се страхувам“, каза актьорът, който в момента си помага при придвижването с патерици. „Ще ви чакаме, за мен беше голяма чест да се запознаем с вас“, завърши Володимир Зеленски.

Още

Украйна се готви за обстрел след появата в Черно море на ракетоносец

28.11.2022

Обновена

7630
Британският премиер обеща помощ за Украйна до победа във войната

19.11.2022

2237
Зеленски пристигна в освободения Херсон

14.11.2022

Обновена

3121