Quantcast
Ерик Клептън не спази обещанието си, слава богу | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Ерик Клептън не спази обещанието си, слава богу

2 852
 facebook
Ерик Клептън на 18 септември пред публика от 17 хил. ваксинирани и много щастливи фенове в Смути Кинг Арена, Ню Орлийнс.

Първо Ерик Клептън изгуби всичките си известни приятели, а сега се сбогува с морала си — написа вчера малко грубо сайтът за новини от света на шоубизнеса Vulture. 

Почти два месеца след като рок легендата заяви, че ще отказва да прави концерти в зали, където от публиката се изискват доказателства за ваксинация срещу COVID-19, Rolling Stone съобщи, че на 18 септември Клептън е сменил курса за концерта си в Смути Кинг Сентър в Ню Орлийнс, Луизиана.  

В музикалното издание са използвани даже още по-сурови думи: заглавието е „Антивакс лицемерът Ерик Клептън наруши собствения обет, изнесе концерт само за ваксинирани“, а подзаглавието — „Музикантът, който се закле никога да не свири за сегрегирана публика, направи точно това в Ню Орлийнс“. 

Според Rolling Stone всеки от публиката в  „Смути Кинг Арена“ — спортна и концертна зала със 17 000 места, е трябвало, освен билет, да представи на входа и документ, че е получил поне първа доза ваксина. Има и още — носенето на маски е било задължително по време на целия концерт — от „Cocaine“, чак до „I Shot The Sheriff“.

Въпреки това, в социалните мрежи, където вече са качени клипове от шоуто в Ню Орлийнс, в стотиците коментари никой не се и сеща да спомене за маските. Всички обсъждат колко хубаво е, че отново има концерти, и как Клептън продължава да е все така блус бог, както и преди пандемията, още от времето, когато по стените на някои лондонски сгради започнаха да се появяват надписите „Клептън е бог!“

Клептън е ваксиниран срещу коронавируса с AstraZeneca, но през юли се оплака, че е претърпял „катастрофални“ странични ефекти. Тогава той заяви, че е против идеята да изнася концерти само пред фенаве, които са достатъчно умни да предприемат мерки против пандемията.

Искам да кажа, че няма да изляза на нито една сцена, където присъства дискриминирана публика — обясни тогава той. — Освен ако не е предвидено да присъстват всякакви хора, си запазвам правото да анулирам шоуто“, каза Клептън. 

Всъщност Rolling Stone и Vulture изобщо не са прави да нападат Клептън, защото е направил концерт. Той е роден да прави концерти (и албуми) и прави това много добре вече почти 60 години. Вместо да го упрекват в липса на морал и лицемерие, медиите би трябвало да му благодарят, че е решил да не се възползва от правото си да отмени концерта.

Това е най-правилното нещо, което е направил напоследък, особено откакто по местата, където обикновено изнася концерти, ваксинираните вече са повече от неваксинираните. Да не говорим, че вероятно хиляди са се ваксинирали, за да не пропуснат настоящето му турне. В този смисъл, а и изобщо, би било добре най-сетне да направи няколко концерта и в България.

Сега и неговите известни приятели, които по собствените му признания напоследък го игнорираха заради възгледите относно COVID-19, могат да започнат отново да му се обаждат.  Всички, освен може би Ван Морисън, който наскоро издаде цял албум с протестни песни, базирани на конспиративни теории. 

Още

Нов печален рекорд - 6816 души се разболяха от ковид за ден

27.10.2021

Обновена

6439
Учители отказват да тестват децата в училище
Двоен печален рекорд: най-много заразени и починали за ден (графики)

26.10.2021

Обновена

8711