Quantcast
Естония премахва всички съветски паметници | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Естония премахва всички съветски паметници

Смята се, че те са между 200 и 400
434
 Isabelle de Pommereau/DW
Паметникът на Ленин в Нарва

Правителството на Естония е решило да премахне всички съветски паметници от общественото пространство "възможно най-скоро". Смята се, че те са между 200 и 400. Възможно е обаче да възникнат проблеми на някои места, съобщава "Дойче веле".

"На заседанието на кабинета обсъдихме подробно как да се справим с премахването от общественото пространство на паметници със символи на окупационната власт. По приблизителни данни в Естония те са между 200 и 400", съобщи министър-председателката на Естония Кая Калас. Тя уточни, че "точният момент и редът зависят от готовността и логистиката на местните власти" - тъй като паметниците са тяхна собственост.

Калас обърна специално внимание на паметник на танк Т-34 в град Нарва, който се намира на границата с Русия и в който рускоезичното население е около 90%. Естонската министър-председателка не изключи демонтирането му да предизвика напрежение в обществото, тъй като много местни жители са против. Затова правителството трябва да "поеме отговорност" за операцията, казва Калас. Десетки хора вече са били забелязани около паметника в последните дни. Според полицията досега те са се държали спокойно.

Все пак прецедент има - статуята на Ленин в Нарва бе преместена от центъра на града преди няколко години, припомня "Дойче веле".

Министърът на външните работи Урмас Рейнсалу заяви, че танкът трябва да бъде премахнат в рамките на един месец и ако е необходимо, да се свика извънредно парламентарно заседание по въпроса. Той припомни за масовия протест на рускоезичното население в страната през 2007 г., когато бе преместен паметника на войника-освободител на Талин от фашистите, известен с прозвището "Бронзов войник". Един човек бе убит в резултат на размириците, които избухват тогава. Според Рейнсалу, ако правителството допусне конфликтът за паметника на танка в Нарва да се проточи, това може да доведе до подобни последици.

На 28 юли естонското правителство издаде и указ, с който забрани издаването на визи за временно пребиваване и обучение на руснаци, а през юни Кая Калас поиска от НАТО да изпрати в Латвия, Литва и Естония дивизии от 20 000 до 25 000 войници на Алианса, които да се защитават от потенциална руска атака. Малко преди това руският посланик беше извикан в естонското външно министерство заради думите на Путин за "връщането" на Нарва.

 

Още

Естония също наложи пълна забрана за тенисисти от Русия и Беларус

29.07.2022

1465
Израел ще снабди Украйна с модерни ракети чрез Естония

14.05.2022

6775
Естония пуска монета от 2 евро с надпис "Слава Україні"

06.05.2022

1650