Quantcast
"Европейският музикален фестивал" ще продължи 3 месеца | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Европейският музикален фестивал" ще продължи 3 месеца

Три концерта с Оркестъра на Класик ФМ и именити солисти са акценти в програмата
187
 Снимка: БГНЕС
Цигуларката Мила Георгиева ще гостува в програмата Tango & Campanella на 31 май.

Три концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио се открояват в програмата на "Европейския музикален фестивал" 2019 в София. Той се открива утре и ще продължи до 23 юни тази година, съобщиха от "Кантус Фирмус".

"Европейският музикален фестивал" 2019 включва общо 13 събития с над 500 участници.

На 23 април Пламена Мангова (пиано), Антон Бараховски (цигулка) и Кирил Злотников (виолончело) ще си партнират с Оркестъра на Класик ФМ за изпълнението на мащабния и ефектен Троен концерт оп. 56 от Лудвиг ван Бетовен. Рядко изпълняваната творба поставя високи изисквания към целия музикантски състав. Публиката ще има възможност да чуе тримата солисти и в индивидуални пиеси с оркестъра, а диригентската палка ще бъде в ръката на Лучано ди Мартино. Антон Бараховски, който вече 10 г. е първи концертмайстор на елитния Симфоничен оркестър на Баварското радио, е гостувал у нас през 2011 г. в цикъла "Концертмайсторите". Сега той ще изпълни "Мелодия" и "Валс-скерцо" от Чайковски. За виолончелиста Кирил Злотников, чийто ментор е прочутият пианист и диригент Даниел Баренбойм, това е първо представяне у нас. Той също е избрал за изявата си музика на Чайковски - Вариации "Рококо". Пианистката Пламена Мангова ще изпълни "Унгарска фантазия" от Ференц Лист.

Друг интересен акцент е програмата Tango & Campanella на 31 май. Този концертен проект събира двама от най-харесваните български музиканти - цигуларката Мила Георгиева и диригента Максим Ешкенази. Те са били съученици в Музикалното училище в София, след което пътищата им се разделят. На 14 години Мила заминава за Ню Йорк, където учи в "Джулиард скул", а по-късно в "Гилдхол скул" в Лондон. През 2002 г. тя става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Максим завършва НМА "Проф. П. Владигеров" в София, а след това специализира дирижиране в Университета на Южна Калифорния. В САЩ е главен диригент на Младежкия оркестър Pacific Symphony и диригент на Оркестър "Колбърн", а у нас развива успешната образователна поредица "Фортисимо". По покана на организаторите от "Кантус Фирмус" Мила и Максим подготвят специално за "Европейския музикален фестивал" атрактивна програма, която комбинира виртуозната музика на Паганини и Равел със страстните танга на Астор Пиацола.

На 12 април детският хор "Пим-Пам" ще отбележи своя 40-годишен юбилей в рамките на фестивала. За тържествената вечер, която е с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио, малките певци подготвят програма от детски песни и филмови хитове из партитурите на Борис Карадимчев - създател и дългогодишен ръководител на хора. Специално участие в юбилейната вечер ще вземе актьорът Георги Мамалев, както и солистите Весела Делчева от Националния музикален театър и роквокалистът Влади Михайлов. Диригент ще бъде Григор Паликаров.

Билети за събитията има на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

Още

Първата дама на Виенската филхармония гостува в родината

21.06.2021

695
Идват забележителни солисти за "Европейски музикален фестивал" 
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

3997