Quantcast
Първата дама на Виенската филхармония гостува в родината | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Първата дама на Виенската филхармония гостува в родината

Албена Данаилова ще свири на Европейския музикален фестивал в зала "България"
695
Албена Данаилова

Българската цигуларка Албена Данаилова - първата жена концертмайстор в над 150-годишната история на Виенската филхармония, пристига за гастрол в родината. На 29 юни в зала "България" тя ще сложи точката на пролетния дял от "Европейски музикален фестивал 2021", който тази година ще продължи с концерти и наесен - чак до декември.

Албена Данаилова гостува у нас като солистка на Оркестъра на Класик ФМ радио, а зад диригентският пулт ще застане Григор Паликаров. Тя ще покаже своето майсторство с Концерт за цигулка №2 в ми мажор от Й. С. Бах, както и виртуозна бравурност в "Цигански напеви" от Сарасате. Публиката ще се наслади на вълнуващата мелодия от "Размишление" из операта "Таис" от Жул Масне и ще се пренесе в типичната виенска атмосфера с пиесата "Любовна радост" от Фриц Крайслер. Соловите творби се допълват от музика на Г. Фр. Хендел, П. И. Чайковски, Ян Сибелиус и Л. ван Бетовен.

Концертът на Албена Данаилова у нас трябваше да е на 2 декември м.г., но бе отложен заради пандемията от коронавирус. Всички билети ще важат без презаверка за 29 юни, уточняват организаторите от "Кантус Фирмус". 

Другото оставащо събитие от Европейския музикален фестивал е планирано съзвучно с лятното слънцестоене. На 22 юни ще звучат "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола. Програмата е посветена на 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола, а солистка на вечерта ще бъде виртуозната цигуларка Мила Георгиева. 

Оркестърът на Класик ФМ радио в утрешния концерт ще бъде Максим Ешкенази. 

 

Още

Почина известната българска цигуларка Елена Таскова

23.01.2021

2789
Пендачанска ще пее в Divas in Concert

08.10.2019

307
Идват забележителни солисти за "Европейски музикален фестивал"