Quantcast
Кардашиян повредила непоправимо роклята на Мерилин | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Кардашиян повредила непоправимо роклята на Мерилин

Риалити звездата облече тоалета от 1963 г. на "Мет гала" през май
1 784
 ЕПА/БГНЕС
Ким Кардашиян в роклята на Мерилин Монро.

Почитател и колекционер на вещи на Мерилин Монро твърди, че Ким Кардашиян е нанесла „непоправими щети“ на емблематичната рокля, която холивудската легенда носи на 45-ия рожден ден на президента на САЩ. Облечена в роклята, обшита ръчно с 2500 кристалчета, тя изпя на Джон Ф. Кенеди Happy birthday, Mr President! 

След редица условия и перипетии Кардашиян облече тоалета на светското събитие "Мет Гала" през май. Тогава риалити звездата обяви, че е отслабнала драстично, за да се побере в роклята, шита специално за Мерилин. Никой не я е обличал от 1963 г. насам - освен Ким, припомня "Гардиън". 

Първоначално Кардашиян получила отказ от частния музей Ripley's, който притежава модната реликва. „Когато видях, че не ми става, направо се разплаках, защото знаех, че няма как да я дам на шивач, за да я отпусне“, разказа Ким. След това успяла да убеди притежателите на роклята да й я дадат, като се подложила на стриктна диета. "Беше предизвикателство, като влизане в роля. Бях решена да вляза в нея", коментира светската знаменитост.

Роклята в телесен цвят с повече от 2500 ръчно пришити кристали е закупена на търг през 2016 г. от веригата музеи Ripley’s Believe It or Not за близо 5 милиона долара. Тя е проектирана от Жан Луис през далечната 1962 г. 

Скот Фотнър, колекционер, който се занимава с удостоверяване на сувенири и дрехи на Мерлин Монро, посетил музея след дефилето на Ким. Той направил снимки отблизо на роклята и въобще не се учудил, когато забелязал, че тъканта при закопчаването е увредена от разпъването по формите на Кардашиян. По думите му има и липсващи кристалчета, а други "висят буквално на конец". Действително Кардашиян не успяла да закопчае докрай ципа отзад въпреки диетата - и затова носеше роклята, придружена от бяла кожена наметка. 

От Ripley’s Believe It Or Not! коментираха, че "са положили огромна грижа за съхраняването на тази част от историята на популярната култура". Ким я е сменила с реплика веднага след червения килим, а човек от музея я е придружавал неотлъчно във всеки един момент, в който е носила роклята. 

Международният съвет на музеите обаче излезе с позиция, че "исторически облекла не трябва да бъдат носени от никого, било то публични или частни лица". Въпреки че роклята е частна собственост, "е необходимо да се разбере, че тя принадлежи на човечеството", продължава комюникето, и трябва да бъде "съхранена за бъдещите поколения" като всеки друг ценен артефакт. 

Още

Президентът на Южна Корея помилва осъден за корупция шеф на "Самсунг"

12.08.2022

Обновена

484
Бойко Рашков: В МВР пак се изпълнява волята на ГЕРБ

11.08.2022

4137
Със скромни доходи Спецов е купил апартамент в Дубай за 1.1 млн. лв.

10.08.2022

Обновена

17725