Quantcast
Картини на руски авангардисти бяха върнати от Сеул | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Картини на руски авангардисти бяха върнати от Сеул

188
 Korea Times
Изложбата "Кандински, Малевич и руският авангард" в Сеул.

Картини на руски художници авангардисти, в това число платна на прочутите Василий Кандински, Казимир Малевич, Александър Родченко и Наталия Гончарова, бяха върнати в Русия от Южна Корея. 75 творби на 49 автори бяха в Сеул за мащабната изложба „Кандински, Малевич и руският авангард: изкуството на революцията“, която приемаше посетители от 31 декември 2021 г. до 17 април, но трябваше да останат там повече от предвиденото поради липсата на полети.

„Беше свършена огромна работа. Благодарим на колегите от Министерството на външните работи, на посолството на Руската федерация в Сеул, на транспортната компания Art-Courier за неоценимата помощ в процеса на връщане на музейните предмети“, написа в своя канал в социалната мрежа Telegram руският министър на културата Олга Любимова.

Картините пристигнали в Москва с два микробуса, във всеки от които имало въоръжена охрана. След като минат през всички необходими процедури, произведенията ще се отправят към четирите музея, на които принадлежат: Музея за изящни изкуства в Екатеринбург, Държавния музей за изкуства в Нижни Новгород, музея „Суриков“ в Красноярск и Музея за изкуства на Далечния Изток.  

В средата на април заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев обвини Европа в стремеж да заграби руски произведения на изкуството и нарече „кражба“ опита на Запада да ги задържи, използвайки като оправдание различни „бюрократични забавяния“. По думите на Медведев на властите на европейските страни „не бива да се вярва“, че чужда собсвеност няма да се окаже под арест.

 

Още

Ермитажът въвежда мораториум за изложби в Европа и САЩ

25.06.2022

203
60 картини и скулптури възкресяват Тодор Живков

16.06.2022

262
11 приятели художници пишат „Писмо…“ до Светлин Русев

14.06.2022

923