Quantcast
Лувърът се превърна в дансинг за призраци | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Лувърът се превърна в дансинг за призраци

Диджей №1 Давид Гета изнесе новогодишно парти в сърцето на Париж, но публиката си бе по домовете
582

Призрачно и антиутопично преживяване навръх новата 2021 г. предложи световният диджей номер 1 Давид Гета. Подобно на Виенската филхармония, която изнесе своя традиционен първоянуарски концерт без публика в залата и само за тв и онлайн излъчване - но поне бяха заедно целият оркестър и диригентът Рикардо Мути - Гета застана абсолютно сам пред кристалната пирамида на площада пред парижкия "Лувър", за да изнесе своя празничен сет. За целия свят, но всъщност без нито един зрител на живо, на огромния "дансинг", осветен от разноцветни прожектори. Подобна мрачна мистерия едва ли си е представял и Дан Браун, поставяйки това място в центъра на своя бестселър "Шифърът на Леонардо".

До последния момент бе пазено в тайна коя точно знакова точка на Париж ще избере диджеят за своя празничен спектакъл. Новогодишното шоу със забележителни светлинни и визуални ефекти бе трета част от неговата поредица United at Home, започнала по време на първата карантина - през април, на покрив в Маями. Последва второ шоу в Ню Йорк, като и двете бяха "посетени" виртуално от над 50 милиона души и счупиха рекорди на "Гинес" за най-гледани електронни партита в историята. 

Макар че могат да се гледат безплатно от целия свят, шоутата са с благотворителна цел и първите две са събрали 1.5 милиона долара за борба с последиците от COVID-19. Предстои да се изчислят приходите от новогодишния концерт, който Гета проведе в сътрудничество с УНИЦЕФ и организацията Restos du Coeur, която полага грижи за бездомните хора във Франция.

Онлайн публиката на парижкото шоу на Гета имаше възможност да направи отделно дарение и за Лувъра, чиято посещаемост рязко спадна заради пандемията (той остана и затворен немалко месеци). През 2019-а най-прочутият парижки музей бе посетен от 9 милиона души от цял свят.

Гета включи в своя продължил повече от час сет своите собствени най-големи хитове като Titanium, Memories, новата си песен Let’s Love, както и шлагери като Lucky на "Дафт Пънк", My Baby Shot Me Down на Нанси Синатра (тук в изпълнение на Скайлър Грей), Cafe del Mar на "Енерджи 52" и др.

Разбира се, призрачната липса на публика не остана незабелязана от изпълнителя. "Беше трудно за мен, защото това, което правя на сцената, е да споделям с хората и да наблюдавам тяхната реакция", заяви Гета, който на своя самотен подиум изглеждаше като последния човек на земята, обвит в холограми, звуци и светлини. 

Преди шоуто той посочи и начина, по който според него ще излезем от настоящата антиутопия. "В моята страна (Франция - б.р.) много хора не искат да се ваксинират, но аз не виждам друго решение. Какво бихме могли да направим? Да чакаме още и още? Всички ще се разболеем. Реших и ще го направя", заяви прочутият диджей и композитор. 

Още

Трети ден електронното преброяване е затруднено

09.09.2021

Обновена

8695
Шифърът на Леонардо: Къде е най-скъпата картина?

28.08.2021

по Би Би Си

2098
Всеки трети ученик е "проспивал" онлайн уроците