Quantcast
Мъртвите ще танцуват в НДК тази събота | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Мъртвите ще танцуват в НДК тази събота

"Дед кен денс" идват за първия си концерт в София
322
 Go Marvel
"Дед кен денс" на сцената

Легендарната австралийска формация "Дед кен денс" е добре позната на българската публика. През юни 2019-а те изнесоха възхитителен концерт на Античния театър в Пловдив, а в предишните две години вокалистката Лиса Джерард редовно присъствие на българска сцена - първо с "Мистерията на българските гласове", в чийто последен албум BooCheeMish пее, а после и с оркестъра на Йордан Камджалов и "Скръбните песни" на Хенрик Гурецки. Гласът на Лиса звучи и в саундтрака на най-новия български филм "Бягство", чиято премиера в киносалоните е този петък. Това е истинска чест за режисьора Виктор Божинов - единственият друг филм, за който Джерард записва през миналата година, е "Дюн", а тя е лауреат и на "Златен глобус" и номинация "Оскар" за сътрудничеството си с Ханс Цимер в "Гладиатор". 

"Дед кен денс" обаче никога не са идвали заедно в София и това ще се случи за пръв път в събота, когато те ще изнесат концерт в зала 1 на НДК. Брендан Пери и Лиса Джерард ще излязат на сцената с група от 7 музиканти и ще представят химни на три десетилетия от албуми като The Serpent’s Egg (4AD, 1988), Aion (4AD, 1990) и Into The Labyrinth (4AD, 1993), както и излезлите през това хилядолетие Anastasis (2012) и Dyonisus (2018).

Концертът е част от актуалното им турне Europa 2022, започнало през април. То е първото за групата от началото на пандемията насам. В интервюта Брендан Пери казва, че е посветил цяла година на аранжирането и подготовката на обновена програма с различни аранжименти и нова звучност, така че спектакълът да бъде много по-добър от предния. На нови инструменти музикантите ще изсвирят познати композиции, които ще прозвучат и в хорово изпълнение на всички 7 членове на групата. Шоуто има съвсем нов облик, с още по-въздействащи сценично осветление и специални ефекти по концепция на Лиса Джерард.

Дуетът Dead Can Dance e създаден в Мелбърн през 1981 г. Контраалтът на Лиса Джерард си партнира с баритона Брендън Пери, който изпълнява и инструменталите, а двамата заедно композират. След като стават сравнително популярни в Австралия, двамата отиват в Лондон, където подписват договор с 4AD Records – лейбъл за алтернативен рок. Работят в близост един до друг до 1990 г., когато Джерард се връща в Австралия, а Пери купува стара църква в Ирландия, която превръща в свой дом, в който след това работи. Двамата продължават съвместната си дейност и Пери твърди, че дистанцията им помага всеки да има свой собствен творчески процес.

Определянето на жанра на Dead Can Dance е почти невъзможно. Използват много електронни елементи, но най-ранните им песни могат да бъдат определени като даркуейв. The Serpent's Egg и последващите го албуми често са разглеждани като основополагащи за стила готик. Името на групата - на български "Мъртвите могат да танцуват" - означава вдъхване на живот на нещо, което е мъртво. Такава е и музикалната концепция на Лиса и Брандън – включват много старинни инструменти, които в днешно време не се използват. Българският фолклор и митология също са сред вдъхновенията на музикантите и затова не е чудно, че Джерард приема с ентусиазъм идеята за сътрудничество с "Мистерията на българските гласове" и Петър Дундаков.

Билети за концерта в събота могат да се купят на bit.ly/DeadCanDance2022 на цени от 70 до 150 лева. 

----

Интервю на "Сега" с Лиса Джерард 

 

Още

Шведи са финалното попълнение на "Хилс оф рок - София"
"Тийвъри Корпорейшън" излизат в НИМ с петима вокалисти
„Разсекретиха“ хонорарите на звезди, напуснали Русия

22.06.2022

2369