Quantcast
Почина д-р Емил Илиев, създателят на джаз феста в Банско | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Почина д-р Емил Илиев, създателят на джаз феста в Банско

1 012
 БГНЕС
Д-р Емил Илиев на пресконференцията преди началото на 23-я джаз-фестивал в Банско, 8 август, 2020 г.

На 73-годишна възраст почина д-р Емил Илиев, основател, директор и главен двигател на "Банско джаз фест", съобщи БНР, позовавайки се на екипа на фестивала. Той е поредната жертва на коронавируса.

Емил Илиев, роден в София през 1947 г., завършва медицина и от 1976 г. оглавява отделението по акупунктура в Научния институт по дерматология и венерология при Медицинската академия. Междувременно специализира в Австрия, СССР, Италия, Китай, Франция, Германия, Южна Корея, Япония, КНДР и Виетнам. През 1982-ра е избран за председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина, занимава се и алтернативни методи на лечение като акупунктура, нискоинтензивна лазерна терапия, ортомолекулярна медицина и др. В средата на 90-те Илиев основава клиника в Банско. Там се лекуват, почиват или се учат да живеят здравословно негови пациенти от различни европейски страни – интелигентни хора, които имат необходимост от и от по-различни културни развлечения, от предлаганите в Банско по онова време.

Д-р Илиев започва да организира концерти на известни български камерни музиканти, а също и на джаз-изпълнители от ранга на Камелия Тодорова, Людмил Георгиев, Васил Петров, Вили Казасян, Пепи Славов, Румен Тосков - Рупето и други. За тях красивото пиринско градче е откритие, а основаването на джаз фестивал - обща мечта. Д-р Илиев убеждава тогавашния кмет на Банско, че в градчето може да се основе международен джаз-център. Поне за седмица. 

Първоначално идеята изгледа обречена на провал - в през лятото туристи няма, а местните хора, дори и да слушат джаз, едва ли биха имали време за концерти през август. 23 години след първото издание на Джаз Банско през 1998 г., градът е различен в много отношения. Превърнал се е в любима туристическа дестинация и през лятото (поне през втората седмица на август) не само за българите, но и за гости от цяла Европа. Със сигурност джаз фестът и умението неговия основател и директор да привлича световни звезди, които дошли веднъж, почти винаги се връщат, имат голяма роля в това. 

През годините там са свирили и пели всички най-добри български джаз изпълнители; над 20 бигбенда са носили ритъм и настроение на публиката в Банско; гастролирали са международни звезди като Кенди Дълфър, Таня Мария, „Мънго Джери“, Чайна Моузес, Бени Голсън, Ана Моура, "Инкогнито", Стив Хакет, Соломон Бърк...

Дори и през тази тежка, както за културата, така и за туризма година, д-р Емил Илиев не се отказа и през август 2020-а отново имаше Джаз Банско. Единственото му съжаление беше, че така мечтаната Алея на с джазмените и този път не беше открита. Сигурно е, че ако един ден бъде открита, паметникът на Доктора трябва също да бъде там. 

Още

МЗ затрудни максимално достъпа до доклад за смъртността от COVID-19
Предписвано и у нас лекарство при ковид се оказа излишно и вредно

28.11.2022

5695
В най-големия завод за iPhone в Китай се стигна до сблъсъци

23.11.2022

2814