Quantcast
"Реките на София" с една от петте Европейски награди за наследство | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Реките на София" с една от петте Европейски награди за наследство

Церемонията по награждаване на победителите се състоя в Държавната опера на Прага
293
Момент от тазгоишното второ издание на фестивала "Реките на София".

Победителите в състезанието за Европейските награди за наследство за 2022 г. на „Европа Ностра“ – най-високото отличие на Стария континент в тази област, бяха тържествено чествани в Държавната опера в Прага снощи. На нея присъстваха Мария Габриел – европейски комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, Мартин Бакса – министър на културата на Чешката република и действащ председател на Съвета на министрите на ЕС, отговарящ за културата, както и Херман Парцингер – изпълнителен президент на „Европа Ностра“. Церемонията бе кулминация на Европейската среща на Върха за културното наследство 2022, която се провежда в Прага до днес като част от официалната програма на чешкото председателство на Съвета на ЕС.

По време на церемонията висшите представители на Европейската комисия и „Европа Ностра“ официално представиха петимата лауреати на Голямата награда, които бяха обявени в началото на месеца, а министър Мартин Бакса представи носителя на Наградата на публиката. Тези победители бяха избрани измежду тазгодишните 30 изключителни постижения в областта на наследството от 18 европейски държави.

Носител на Голямата награда за социално сближаване и благополучие е българският проект „Реките на София“ на арт група „Колективът“, чието второ издание се състоя в началото на септември. Чрез временни архитектурни намеси, интересни културни и образователни събития тази инициатива за първи път от 80 години насам превръща изкуствените речни корита на София в обществено достъпни пространства. 

Носител на Голямата награда за иновация е проектът Silknow на Франция, Германия, Италия, Полша, Словения и Испания. Този изследователски проект от програма „Хоризонт 2020“ създава цялостна, интелигентна изчислителна система, която надхвърля настоящите технологии, за да подобри нашето разбиране и познания за наследството на коприненото производство в Европа. Награда за цифрова трансформация печели испанският проект „Симфония“. Използвайки най-съвременни технологии, чрез завладяващо аудиовизуално изживяване, той популяризира наследството на класическата музика сред новите поколения.

Носител на Голямата награда за устойчивост и действие в областта на климата е италианският проект Va` Sentiero (названието може да се преведе като „Върви, пътечке“ и е аналогия с известният хор Va`pensiero от операта „Набуко“ на Верди). Тази тригодишна масова експедиция е предприета от група млади ентусиасти, които изминават и документират цялата дължина от 8000 км на Sentiero Italia, най-дългия туристически маршрут в света. Включват се 3000 участници от 10 страни и много местни общности. Инициативата е вдъхновяващ пример за това как да се насърчи опознаването и опазването на природното наследство.

Носител на Голямата награда за международни отношения е видният историк Коста Карас от Гърция (посмъртно). Повече от 50 години Карас работи неуморно в полза на културното и природното наследство на Гърция и Европа, за да създаде по-устойчив, приобщаващ и красив свят за днешните и бъдещите поколения. Определят го като далновиден природозащитник и истински европейски лидер, вдъхновяващ съвременниците си.

Всеки от лауреатите на Голямата награда, избрани от борда на „Европа Ностра“ по препоръки на независимо жури от експерти, ще получи парична награда от 10 000 евро.

Наградата на публиката отиде при инициативата от Украйна „Световен ден на бродираната риза“. Това е ежегоден празник, отбелязван в международен план, който помага да се запази емблематичната украинска бродирана риза като важен елемент от културното наследство на украинския народ. Тази впечатляваща инициатива събра най-много гласове, дадени чрез онлайн анкета с участието на почти 11 000 граждани от цяла Европа. Тази година за първи път и победителят на публиката ще получи 10 000 евро. Проф. д-р Херман Парцингер, изпълнителен президент на „Европа Ностра“, заяви: „Искаме да предадем специално послание на подкрепа и солидарност към хората от Украйна и на многото професионалисти и доброволци в областта на наследството, които продължават да работят там, въпреки ужасното нахлуване на Русия в тяхната страна“.

Европейските награди за наследство са учредени от ЕК през 2002 г. и оттогава се управляват от Europa Nostra - паневропейска федерация на неправителствени организации, ангажирани с опазването и популяризирането на културното и природното наследство.

Още

Фестивалът „Реките на София“ тръгва по вода

02.09.2022

1475
Заради Мария Габриел Еврокомисията си наложи строг режим

12.10.2020

2422
Мария Габриел: Оптималният срок за ваксина е 2021 г.

19.06.2020

827