Quantcast
След 40 години АББА пак оглавяват класациите | СЕГА
facebook
twitter

Култура

След 40 години АББА пак оглавяват класациите

7 036
 снимка: официален ФБ на групата
"Космическите" АББА.

40 години след последните си успехи в класациите, АББА отново влязоха в топ 10 - и с двете нови песни, които пуснаха на 2 септември. I Still Have Faith in You и Don't Shut Me Down заеха респективно шеста и седма позиция в британската класация за сингли - все още изпреварвани от хитовете на съвременни звезди като Ед Шийран и Дрейк, но много вероятно да се придвижат нагоре до края на седмицата, тъй като сегашните резултати са базирани на предварителни поръчки. Последният Топ 10 сингъл на шведската четворка бе One of Us през декември 1981 г. 

I Still Have Faith In You и Don’t Shut Me Down, които са първите две песни от предстоящия албум-завръщане Voyage, са достъпни във всички формати: компакт-диск, винилова плоча и дигитален. Междувременно Don't Shut Me Down стана най-даунлоундваната песен в Обединеното кралство през последната седмица, а всяка от песните е била прослушвана на стрийм милиони пъти за по-малко от седмица. 

Voyage, който ще излезе на 5 ноември, включва 8 нови песни и две преработки на стари - Just a Notion и Bumblebee, които са излизали само като демоверсии в редкия запис ABBA Undeleted. Това ще бъде първият албум на Бьорн, Бени, Агнета и Анифрид от 1981 г. насам, когато излезе The Visitors. В него ще бъде включена и първата коледна песен в кариерата на АББА - Little Things, която отбеляза рекордните 40 000 предварителни поръчки на Острова само за 24 часа. 

Днес започна и продажбата на билети за ABBA Voyage - иновативен концерт, на който групата ще пее на живо, но на сцената ще бъде представлявана от дигитални холограми. Той ще се проведе на специално изградената за целта "АББА Арена" в Олимпийския парк в Лондон на 27 май. Дигиталните версии на четиримата музиканти са създадени от Industrial Light & Magic - компанията за дигитални ефекти, създадена от Джордж Лукас, като в проектирането и реализацията на аватарите са участвали 850 души.

Музикантите от АББА разказват, че са решили да запишат новите композиции, докато са работили над сценичната постановка. „Отначало имахме само две песни, но после си помислихме, че навярно си струва да направим още няколко", споделя Бени Андерсон. Новия албум той описва така: „Мисля, че стана доста добър. Направихме всичко, които можем на нашата възраст".

Основана през 1972 г., АББА включва Улвеус и Андерсон - автори на песни от The Hep Stars, и вече успешните солови певци Фелтског и Лингстад. След като печели Евровизия с песента Waterloo през 1974 г., квартетът става невероятно успешен и продава близо 400 милиона сингъла и албуми по целия свят. Групата процъфтява въпреки разводите на Улвеус и Фелтског, Лингстад ​​и Андерсон (които първоначално са семейства), но през 1982 г. музикантите решават да се разделят и творчески. Въпреки това тяхната музика остана невероятно популярна сред няколко поколения слушатели.

 

 

Още

Камерън Диас работила като "муле" за наркотици

11.07.2022

826
Александър Морфов се завърна с „Антигона“

19.06.2022

343
Сериал на Netflix изстреля песен от '85-а на върха на класациите

06.06.2022

878