Quantcast
Ужасяваща красота в Берлин | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Ужасяваща красота в Берлин

Най-новата културна забележителност в германската столица е и най-спорната
1 184
 Wikipedia
Берлинският Форум Хумболт се смята за германският вариант на Британския музей.

Противоречив нов музей в Берлин отвори врати за посетители. Форумът Хумболт е най-амбициозният културен проект в германската столица от десетилетия и се разисква горещо през последните години. Най-големият спор - но съвсем не единственият  - предизвикват плановете на музея да изложи плячкосано изкуство от бивши германски колонии, съобщава DW.

Форумът Хумболт е музей за неевропейско изкуство и се намира на Музейния остров в историческия център на Берлин. Наречен в чест на пруските учени Вилхелм и Александър фон Хумболт, той съчетава частично възстановените барокови фасади на бившия Кралски дворец и модерен интериор.  Считан за 

 

германски еквивалент на Британския музей

форумът Хумболт ще съхранява основно неевропейските колекции на Берлинските държавни музеи, временни изложби и публични събития. Поради пандемията от COVID-19, той бе открит първо дигитално на 16 декември 2020 г., а от 20 юли 2021 г. вече и реално, макар и още не изцяло.

След Втората световна война източногерманските власти взривяват руините на намиращия се на това място от кралски дворец от ХV век, за да направят на негово място социалистически Дворец на републиката. Две десетилетия след падането на стената, през 2009 г. обединена Германия събори грозната и токсична (поради вложения азбест) сграда на иначе красивия остров на музеите.  Започнaлата през 2013-а работа по изграждането на нова постройка, в която да бъдат инкорпорирани елементи от стария кралски дворец, като основна сграда за музея Форум Хумболт, бе завършена през 2020 г. 

Новият Център за култура, наука и изкуство на стойност 680 милиона евро започва работа с шест изложби, амбициозна програма за отваряне на още толкова до средата на 2022 г. и безплатен вход за първите 100 дни. Една от най-интересните експозиции в първите дни се нарича


"Ужасна красота: Слон. Човек. Слонова кост."

Тя изследва историята на световната търговия със слонова кост в програма, разработена от Берлинските държавни музеи, Природонаучния музей и Националните музеи на Кения.  Колониалната експлоатация, с която се занимава експозицията, бе фокус на разгорещените дебати по време на планирането и изграждането на музея. 

Слоновата кост очарова. Тя е много търсена през вековете във всички култури. Хората започват да дълбаят бивни на мамути преди поне 40 000 години и този материал остава популярен и до днес. Но днес бивните означават също несправедливост и насилие. Експлоатацията на човека и природата, застрашените от изчезване слонове, бракониерството и организираната престъпност са все явления, пряко свързани със слоновата кост. Изложбата подхожда критично към темата и поставя въпроса за нашата отговорност в отношенията ни с животните.

 

Пруска помпозност

Възстановяването на фасадата на двореца от ХV век, в който е живял, преди да замине в изгнание, последният кайзер на Германия, връща пруския облик на Музейния остров в Берлин. Според критиците фасадата на двореца Хохенцолерн, която сега е лицето на Форума Хумболт, символизира претенция за власт далеч от демократичните структури. Архитектите изпитват смесени чувства от съвременните части на сградата с техните гладки и монотонни бетонни повърхности, каквото е източната ѝ фасада, за разлика от останалите, които са барокови.  

Ако няма пандемия, новият музей очаква около 10 000 посетители дневно, засега обаче могат да бъдат допускани до 2400. Необходимата за това инфраструктура - големи входове, широки зали и коридори и дори ескалатори - дава на мнозина усещането, че са в търговски център.

 

Преосмисляне на колониалното наследство 
Форум Хумболт ще показва експонати от Азия, Африка, Америка и Океания, както и предмети от историята на Берлин. В допълнение към самата сграда, противоречиво е и представянето на Бенинските бронзове, които се смятат за ограбени от колонизаторите. Те са и причината за основните спорове: Германия в момента е ангажирана в преговори с Нигерия за връщането на тези колекции.

Форумът Хумболт е замислен да се превърне в "арена за демократичната култура на дебатите" и да служи "като модел за решаване на въпроса с културните ценности, придобити по време на колониалния период,", каза министърът на културата Моника Грютерс по време на церемонията по откриването и добави, че преоценката на германската колониална история скоро ще изиграе централна роля в музея.

Още

Берлин одобри експроприацията на над 200 хил. жилища

27.09.2021

10197
Станишев за управлението: Пагубно е всеки път да се започва от нулата

26.06.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

1496
Арести и пожари в Берлин при демонстрациите за Първи май

02.05.2021

1905