facebook
twitter

Култура

Вместо туристи: лебеди и делфини в каналите на Венеция

2 222
 Venezia pulita

Италия агонизира в хватката на коронавируса - страната държи печалния европейски рекорд с над 30 000 заразени и близо 3000 жертви, а карантината вече повече от седмица държи всички пленени зад стените на домовете им. От това затишие се възползва природата. Италиански медии съобщават, че водата във венецианската лагуна вече е кристално чиста, а в каналите са се завърнали риби, лебеди и дори - за пръв път от 60 години насам - делфини. 

Част от снимките и видеоклиповете са публикувани във фейсбук групата Venezia Pulita (в превод "чиста Венеция"), където местните жители споделят за изумителните промени в пейзажа, настъпили само за броени дни след блокирането на туризма и обичайната човешка дейност. "Природата възстановява своите пространства", гласи насловът към едно от публикуваните видеа.

Властите във Венеция обаче настояват, че това явление не се дължи на намаляване на замърсяването. "Водата сега изглежда по-бистра, защото има по-малко трафик по каналите, което позволява на утайката да се задържи на дъното", заяви говорител от офиса на кмета пред Си Ен Ен. "Това е така, защото има по-малко трафик на лодки, който обикновено издига утайката до върха на водната повърхност."

Говорителят на местните власти обаче отчита, че заради ограниченото движение на "вапорети" (водните автобуси и таксита, които са основният транспорт в града) качеството на въздуха се е подобрило. 

Венеция се изолира през февруари, в последните дни на своя традиционен карнавал. Обичайно градът е сред най-претоварените с туристи точки на планетата. Жителите му от години водят кампания за ограничаване на туристическия достъп в опит да съхранят уникалната инфраструктура на града. Едва през м.г. обаче бе забранен достъпът на круизни кораби в пристанището на Венеция. Наводненията през 2019-а пък причиниха на града щети на стойност 5.5 милиона долара. 

Потребители на социални медии се надяват, че карантината заради коронавируса може да подейства като „екологично нулиране“ за най-натоварените градове в света.

 

Все още няма коментари

Още

Португалия залага на соларните централи

24.05.2020

113
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3121 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4963 91

Влез или се регистрирай за да коментираш

×