Медия без
политическа реклама

8000 часа закъснение са натрупали влаковете у нас тази година

Една от основните причини е липсата на достатъчно локомотиви

27 Дек. 2023
Близо 15 000 влака у нас са закъснели тази година.
Илияна Кирилова
Близо 15 000 влака у нас са закъснели тази година.

Близо 15 000 влака у нас са закъснели тази година, а общото време на закъсненията до крайна дестинация се изчислява на 480 000 минути или 8000 часа, съобщи бТВ.Една 

Проблемът с нередовното разписание на БДЖ е хроничен. Обикновено пътниците остават без превоз в изчакване часове наред, без храна и напитки, а през зимата и без отопление.

Данни показват, че от общо 170 836 влака в страната, 10% сериозно изостават от разписанията си.

Една от причините за огромните закъснения е плачевното състояние на жп инфраструктурата.

Друга причина е недостигът на локомотиви. "Чака се да дойде един влак, за да вземат локомотива му и да го прикачат на друг влак. Така се натрупват закъсненията", обясни Георги Статков от Гражданска инициатива за жп и релсов транспорт. Той подчерта, че у нас няма работещ завод за ремонт на локомотиви, чийто брой постоянно намаляват. "По депата върви стихиен кърпеж - взимат се части от неработещи локомотиви и се слагат на работещи", посочи Статков.

Седмица преди Коледа „БДЖ-Пътнически превози“ и „Сименс Трон“ подписаха договора за доставката на 10 нови електрически локомотива на стойност над 91 млн. лв. 

Локомотивите са от най-ново поколение, от серията "Смартрон", но първата машина ще бъде доставена чак след 18 месеца, т.е. през втората половина на 2025 г.

Транспортният министър Георги Гвоздейков отбеляза, че е подписан и друг договор - за поддръжка на по-старите локомотиви, чийто гаранционен срок изтича през 2024 г. "Трябва да правим всичко възможно, за да наваксаме изоставането в железопътния транспорт и да вървим в крак с времето. Надявам се в близко бъдеще да достигнем нивата на развитите държави в света", каза Гвоздейков. По думите му ангажимент на "БДЖ - Пътнически превози" е подсигуряването на това, което ще теглят новите локомотиви.

Министърът на транспорта си пожела с влак между София и Бургас да се пътува за три часа и половина, ако до 2027 г. приключат всички дейности по надграждане на инфраструктурата.

До момента има един частен железопътен оператор с лиценз за превоз на пътници - пловдивската фирми "ПИМК".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БДЖ, локомотив

Още по темата