Quantcast
Браншът се разграничи от заведенията-нарушители на ставките на ДДС | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Браншът се разграничи от заведенията-нарушители на ставките на ДДС

671
 Илияна Кирилова

Браншовите сдружения на ресторантьорите се разграничиха от собствениците на заведения, които нарушават закона като начисляват по-нисък ДДС за храната за вкъщи.

Ден след като НАП обяви, че при проверки е установила, че заведения начисляват 9% налог върху поръчките на храна за вкъщи вместо дължимите по закон 20%, от Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ настояха нарушителите да бъдат наказани "с цялата строгост на закона". 

Това става ясно от разпространена декларация на двете сдружения, с която те "изразяват своето разочарование от установената от НАП практика".

От приходната агенция оповестиха, че са засекли в началото на седмицата верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна се облага с 9% данък. Освен това на телефона за сигнали на агенцията са постъпили и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС-режим. Затова данъчните инспектори продължават проверките си както на място, така и чрез онлайн поръчки.

От 1 юли като антикризисна мярка заради принудителното временно затваряне на заведенията след обявяването на извънредното положение заради коронавируса, ставката за консумация на храна и безалкохолни напитки на място падна на 9%. От 1 август бяха включени също така бирата и виното. Продажбите на храна за вкъщи обаче остана с по-високия 20% налог.

"Нашите две организации положиха огромни усилия, за да бъдат чути исканията на бранша ни и в голяма степен срещнахме разбиране от държавата. Затова за нас е неприемливо при подкрепата, която получихме, да се хитрува толкова на дребно", се казва в декларацията на двете браншови организации.

Оттам посочват, че нямат информация колко от колегите им нарушават закона при доставката на храна, но не вярват това да е масовият случай и смятат, че някои го правят от незнание. 

"Адмирираме действията на НАП по отношение на проверките и призоваваме виновните да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Защото тези от нас, които работим честно, също имаме интерес от това, тъй като в противен случай сме поставени в положение на нелоялна конкуренция. Като браншови организации ние имаме ангажимент да защитаваме интересите на сектора си, но няма как да толерираме, когато се извършват нарушения", пишат от БАЗ и СЗБ.

От НАП предупредиха преди ден, че нарушителите ще бъдат глобени и ще им бъдат възложени ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С намалената ставка ДДС приходите от ресторантите се сринаха с 60%

05.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

3734 4
Въпреки кризата приходите от ДДС за сделки в страната растат

03.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

1471 1
Ресторантьорите здраво натискат кабинета за 9% ДДС за храната за вкъщи

14.09.2020

1056 12

Коментари

AliBabah

Стига с тази мантра, че намаляването на ДДС е антикризистна мярка.

Такава щеше да е, ако крайните цени паднат с 11%. Но ресторанти и хотели ги оставиха и така, вместо в бюджета, тези 11% отиват в техните джобове.

Което дефакто се превърна в прокризистна мярка - вместо да влязат в бюджета, те се превърнаха в своеобразна държавна помощ за съответния бизнес.

Интервал

Няма стига. Така трябва да се говори, щото Той се грижи за бизнеса, а и Втората вълна иде.

Влез или се регистрирай за да коментираш