facebook
twitter

Икономика

"Гражданска отговорност" напомпа инфлацията през август

Животът ни е поскъпнал с 3.5% за година, а растящите цени гарантират повече приходи в бюджета
695

Ценовият скок на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" през август с 50 лв. е една от причините за инфлацията през летния месец, когато обикновено цените падат. Автомобилните застраховки са поскъпнали с над 20% през миналия месец и тепърва ще оказват влияние върху общата инфлация в страната. Очакванията са вдигането на задължителните полици да продължи и в следващите месеци. 

Средното месечно поскъпване на живота през август е 0.1%, но спрямо същия месец на миналата година инфлацията е 3.5%, отчита НСИ. Това е рекордно високо ниво от 2014 г. насам. Инфлацията отново се завърна от началото на миналата година след почти тригодишен период на отрицателни стойности. За тази година бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 1.4%, която вече е почти двукратно надвишена. Това е и една от съществените причини за по-високите приходи в бюджета, които по данни на финансовото министерство към края на август са с 800 млн. лв. повече от планираното. 
Подобно и на предходните месеци поскъпването тази година идва основно от цените на горивата, някои видове храни и услуги като ВиК, транспорт, ресторанти и хотелски настанявания, съобщения. Така например заради по-скъпите горива, вследствие на по-високите цени на петрола и природния газ, транспортът в страната е поскъпнал с 0.6% през август и с цели 9% за последните 12 месеца.
Сред храните през август увеличение на цените има за брашното и хляба, както и за всички видове месо, прясно и кисело мляко, сирене. Обилните дъждове през юни и юли са причина за лошата реколта и високите цени на някои плодове и зеленчуци дори и през август. Дините и пъпешите са поскъпнали с над 10%, доматите с 3.2%, пиперът със 7.3%, зелето - със 7.6%, а зрелият лук - с 5.5%,

    НАДОЛУ

През август са поевтинели ябълките, краставиците, картофите, тиквичките, патладжанът и яйцата. НСИ отчита спад в цените на облеклата и обувките - за август спрямо юли с 3.3 и 4.8%, а за последните 12 месеца цените им са спаднали средно 1.5%. Спад в цените се отчита и за голяма част от стоките за обзавеждане на дома като мебели, печки, бойлери, почистващи препарати. През август кина и театри са поевтинели с 0.5%, а книгите - с 1.7%.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Газпром" се чуди дали "Турски поток" да продължи към Европа през България или през Гърция

17.11.2018

3119 75
САЩ се закани да "воюва" с Китай, докато Пекин не промени търговската си политика

17.11.2018

1175 22
България е четвърта в ЕС по висока инфлация

16.11.2018

923 18

Коментари

Хулиган

Друга гражданска отговорност трябва да се въведе, за да се оправят работите...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/02/grajdan...

ppipi7766

И международното положение.😁

Най-много ни попречи слабилността по време на европредЦедателството.

Както и тази преди и след.

trunk

Въпросът е кой напомпа" Гражданска отговорност"?

lisana

Trunk пита: Въпросът е кой напомпа" Гражданска отговорност"?

 

Как кой? Това отдавна се знае: 1. Делата за прогласяване нищожност на "Гражданска отговорност" 2. Делата срещу застрахователи, които отказват доброволно плащане или пък плащат недостатъчно 3. Комисионните на брокерите. 4. По-високата цена на Гражданската в страните с по-висок стандарт от българския.

Влез или се регистрирай за да коментираш