facebook
twitter

Икономика

Износът на гъстомери и ареометри е скочил с 1398% за 5 години

България е шеста в Европа по експорт на електрически велосипеди
1 381
 Pixabay

Българският бизнес намира интересни пазарни ниши, в които успява да се наложи като световна сила. Това показва проучване на Института за пазарна икономика, възложено от Агенцията за малки и средни предприятия. Такава ниша са например т.нар. плуващи инструменти - гъстомери, ареометри (на снимката), влагомери и т.н. Само за периода  2014-2019 г.  износът на такива прибори е нараснал с фантастичните 1398%, посочи Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ, който представи резултатите от изследването.

АРЕОМЕТРИ

Наши фирми се специализират в производството както на измервателни уреди, така и на медицински инструменти, като изнасят за страни като Швейцария, САЩ и Япония. 

България, както и други държави от Централна и Източна Европа, бързо заема пазарен дял в доставките на някои електрически съоръжения и компоненти, включително акумулатори, печатни платки, ел. нагреватели, и то при жестока конкуренция с  Китай и други азиатски "тигри", показва проучването на ИПИ. 

И още - страната ни е сред водещите производители на електрически велосипеди и е шеста по износ в Европа. 

Изследването показва, че родните предприятия биха могли да се реализират успешно в съседните държави: в Румъния - с продажба и части за машини и автомобили, в Гърция – със стоки, обслужващи домакинства и туризъм като мебели, осветителни тела и др., в Сърбия и Северна Македония – с машини, съоръжения, електроуреди, резервни части, акумулатори и др.  

 

Скоро ще стартира и проект за изготвянето на серия видео-уроци, насочени към собствениците на малък и среден бизнес, които ще представят теми, свързани с интернационализация и начините за осъществяване на износ, съобщи директорът на Агенцията за малкия бизнес Бойко Таков.  Инициативата ще се осъществи в рамките на Експортен хъб България и с помощта на 16-те организации учредители – работодателски органиации, клъстери, висши училища и други. 

Към момента Агенцията преразглежда организацията на търговските си мисии според изводите от проведеното изследване, за да може да се постигне максимален ефект за увеличаване на износа, обясни Таков. Той посочи, че сред новите инициативи на Агенцията е организирането на онлайн бизнес форум със Саудитска Арабия – като страна с голям интерес към родната продукция. 

 

КЪДЕ

За целите на проучването експертите на ИПИ са анализирали възможностите за малкия и средния бизнес в 54  стокови групи, обхващащи 22% от общия износ на България през 2019 г. и продавани в 27 страни.

Според  доклада България осъществява най-голям експорт в  Германия, Румъния, Италия, Франция, Гърция и Полша. Перспективни пазари са Мароко и Тунис като бързоразвиващи се икономики, Израел, която има нарастваща интеграция с икономиките
на ЕС, ОАЕ, Саудитска Арабия, Република Корея и Виетнам.

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Българската икономика е нараснала с 2.4% през първото тримeсечие

04.06.2020

569 5
15 май е Денят на данъчна свобода

14.05.2020

255 2
Нов удар за туризма - изчерпаните отпуски

03.05.2020

37062 44

Коментари

nebenebe

Добре е че има предприемчиви ентусиасти. Желая им успех. Не сме прости хора ний. Но все не случваме на управници. Куцо, сакато кове закони. Да им бъдат разпродадени мерцедесите, аудитата и беемветата и да драпат пеш, белким стопят коремите.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

И колко е принадената стойност на един спиртометър например?  Да се хвалиш с такава индустрия е смехотворно.

nottheone1

бързо заема пазарен дял в доставките на някои електрически съоръжения и компоненти, включително акумулатори

 

ся тоя дял е на път да поспадне. гешев се грижи за това

nebenebe

Вий какво искате? Да продаваме суперкомпютри на американците ли? Или оръжие на руснаците? Пардон, оръжието е вредно и не сме таквиз хора ний.

редник

Mда-а,  развиваваме се - от стругове и електрокари до дребни уреди и електровелосипеди...

Правилен е въпросът -  колко е принадената стойност на един спиртометър например?  

Памфуций
снимка на Памфуций

Mда-а,  развиваваме се - от стругове и електрокари до дребни уреди и електровелосипеди...

Правилен е въпросът -  колко е принадената стойност на един спиртометър например?  

Очевидно принадената стойност е достатъчна да мотивира производители и износители. И да - разиваме се - от производство на електрокари и стругове в неконкурентна среда до дребни уреди в конкуретна.

ppipi7766

Един спиртомер варира от 1 евро до стотици евра.

Кухата статистика си е куха.

Миналия месец съм продал 1, този 20.

Ръст 2000% само за месец, тотал оборот за месеца 80 лева.

Даже да са ми подарък, профита е 80 лева.

geo_19

България, както и други държави от Централна и Източна Европа, бързо заема пазарен дял в доставките на някои електрически съоръжения и компоненти, включително акумулатори...

----------

За последното вече ще може да се говори в минало време. Благодарение на Гешев... 

geo_19

 Перспективни пазари са Мароко и Тунис като бързоразвиващи се икономики

-----

Е, вече няма да са... Бобокови са отстреляни. 

rorik

Електрокарите ли , по соца   ? Дето като започнахме да ги пълним с пясък ,  от Япония ни ги отказаха .

Зазимен

Ако напиша къде точно е напълнен пясъкът, който беше пред къщата ти, ще ме баннат до живот.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Очевидно принадената стойност е достатъчна да мотивира производители и износители. И да - разиваме се - от производство на електрокари и стругове в неконкурентна среда до дребни уреди в конкуретна.

 

Да, има принадена стойност. То и Дахомей изнася бананите с принадена стойност. Електрокарите и струговете в "неконкурентна среда" тогава носеха милиарди приходи на държавата. Когато умишлено си затрил четирите стълба на всяка икономика - стоманолеене, машиностроене, химия и евтина енергия, - ще се хвалиш, че си световен лидер в производството на спиртомери.

custo

България - от водещ в света износител на:

-CNC машини (обработващи центри, стругове, машини за лазерно рязане),
-морски, речни и със специално предназначение радари,
-електро и мото кари,

до износ на хора в активна възраст, преди всичко млади...

"проучването" на ИПИ, възложено от АМСП не струва стотинките за хартията и тонера за отпечатване

NEM2

Браво на наште !!!

Влез или се регистрирай за да коментираш