Quantcast
Манолова иска мораториум върху поскъпването на водата | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Манолова иска мораториум върху поскъпването на водата

И обмудсманът излезе с остро писмо срещу вдигането на тарифите
Обновена
2 995
 Илияна Кирилова

Днес парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!" предприема "водна офанзива".  Председателката Мая Манолова ще внесе искане за изслушване на ръководството на Държавната комиися за енергийно и водно регулиране в Народното събрание заради растящите цени. Освен това депутатите от ИБГНИ ще предложат промени в Закона за ВиК услугите, с които да се промени формулата за образуване на цената на водата.

Конкретният повод за изслушването на КЕВР са внесените от ВиК дружествата прогнози и заявления за поредно поскъпване през новия регулаторен период  -  2022 - 2026 г. Ако тези предложения бъдат утвърдени от регулатора, през 2026 г. цената на водата в Сливен ще е със 127 % по-висока в сравнение с цената  в момента, дават пример от пресцентъра на Изправи се.БГ.  

 

На брифинг в парламента Мая Манолова коментира предложенията на партията й за озаптяване на цените на водата. Идеите не са особено оригинални  - включват одобряването на бизнесплановете на ВиК фирмите да бъде отложено с една година - което е равносилно на едногодишен мораториум върху поскъпването. Освен това ИБТНИ иска срокът на тези планове да се съкрати от 5 на 3 години. И още - да се промени механизмът на ценобразуване, така че тарифата за 2022 г . да отчете и как фирмите от ВиК сектора изпълняват критериите за качество на водоснабдителните услуги - от чистота на водата до процент на загубите и честота на сухите режими и спирания.Мая Манолова ще даде разяснения за водните инициативи на парламентарната група днес в 11 ч. в Народното събрание.

 

Междувременно и националниият омбудсман изпрати критично становище до водния регулатор. В него Диана Ковачева призована КЕВР да не одобрява поетапните поскъпвания за новия регулаторен период 2022 г. – 2026 г., защото в много населени места качеството на водостабдителните услуги изобщо не отговаря на високите тарифи. 

През юли ВиК операторите оповестиха предложенията си за нови тарифи през следващите години. "Като омбудсман, призван да съблюдава за спазване на правата и интересите на гражданите, съм силно обезпокоена от предвиденото във всички обявления значително увеличение на цените на водата“, пише доц. Ковачева, като посочва, че увеличенията, лансирани за догодина, варират от 80% за „ВиК-Сливен“ до 4% за хасковското „ВиК“.

„Искам да подчертая, че в институцията на омбудсмана продължават да постъпват десетки жалби от цялата страна за вода, която не отговаря на законовите изискванията за качество (със завишена алфа активност, съдържание на манган, мътна, с плаващи частици и т.н.), която се заплаща обаче като за питейна и ежегодно цената й необосновано нараства. Предвижда се през 2022 г. и през 2026 г. най-високата цена на ВиК услугата да е в област Шумен – съответно 4, 613 лв. (с ДДС) и 6, 473 лв. (с ДДС), или увеличение спрямо настоящата цена с 35% и с 89%“, посочва омбудсманът.

Тя подчертава също, че според документи на самата КЕВР много от ВиК фирмите в страната изобщо не изпълняват плановете си за намаляване на течовете по мрежата, които водят до колосални разхищения на вода. 

 

 

 

Манолова обясни, че преди да се случи поредното поскъпнване на водата, трябва да се направи широка обществена дискусия. След всички повишения на цеени досега нито качеството на питейната вода се е подобрило, нито течовете са намалени, заяви тя и даде пример с Шумен, къдено водата не ставала за пиене, а за ВиК Шумен, но цената вече е 3,40 лв. за кубик, а дружеството иска тя да достигне 6.50 лв. през 2026 г., което е увеличение с близо 90 процента.

"Резултатът от водната реформа досега е: плащате повече, а срещу това не получавате нищо по-добро", заключи Манолова. 

 

 

Още

Манолова ще заведе иск в Страсбург за подслушванията

17.09.2021

389
Партията на Трифонов съвсем стопи шансовете за кабинет

29.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

58909
Хаджигенов за скандала "500 К": Това е безобразие

08.09.2021

Обновена

14110