Quantcast
През 2021 г. "данъчната свобода" ще закъснее с 5 дни | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

През 2021 г. "данъчната свобода" ще закъснее с 5 дни

421
 Pixabay

Близо 140 дни ще работим за държавата през 2021 г., показват традиционните изчисления на Института за пазарна икономика, които представят настъпването на т.нар. Ден на данъчната свобода.

В условията на коронакриза тази година това ще се случи на 20 май, което е най-късната дата за "данъчната" свобода през последните над 10 години. За сравнение, през изминалата година Денят на данъчната свобода настъпи на 15 май.

Въпреки тежкия удар на пандемията, през тази година консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лв. Заложеният в бюджета размер на брутния вътрешен продукт на страната е 124,5 млрд. лв., тоест средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв. Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним, посочват от ИПИ.

Пандемията нанесе своя удар върху бюджета - преразпределението се увеличи, като през 2021 г. се очаква всички постъпленията да достигнат 38,2% от БВП. За сравнение след възстановяването от предходната криза, в периода от 2013 до 2018 г. бюджетните приходи бяха в рамките на около 35-36% от БВП. Нарастването сега показва, че ролята на държавата в икономическия живот на страната се увеличава. Това се потвърждава и от другата голяма промяна, а именно – значително по-високите публични разходи и свързания с тях голям дефицит, който се очаква се да достигне 4,9 млрд. лв. през 2021 г., коментират експертите на института.

Според техните изчисления само въпросните 4,9 млрд. лв. се равняват на над 14 дни за „отработване“. "Това са допълнителните дни, през които икономиката щеше да работи само за бюджета, ако трябваше да покрие и планирания дефицит. Наричаме ги дни за отработване, тъй като дефицитът в крайна сметка винаги тежи върху данъкоплатците", посочват от ИПИ. Помощите от ЕС на практика ще ни спестят близо 12 дена работа за държавата.

Най-голямата тежест традиционно пада върху работещите българи. Денят на данъчна свобода за работещите настъпва по-късно, тъй като върху тях пада и тежестта на облагането върху доходите, в т.ч. попълването на социално-осигурителните фондове, предупреждават от ИПИ. Интересно е, че въпреки безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на изминала година, работещите българи са внесли повече данъци в държавната хазна през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Въпреки някои мерки за облекчаване на данъчното бреме – например по-ниската ставка за ДДС на определени стоки или временни отстъпки при някои местни данъци и такси, в общия случай българският данъкоплатец ще плати повече данъци и през 2021 г.

Всеки може да изчисли своя Ден на лична данъчна свобода на специализираната страница на ИПИ "Моите данъци" – www.kolkodavam.bg.

Ключови думи:

данъчна свобода, ИПИ
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България се нарежда до Румъния и Индия по защита на собствеността
7557 лв. ще плати всеки данъкоплатец за държавните разходи догодина

16.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

7037 11
ИПИ: "Реформата" на ДДС заби в погрешна посока

07.11.2020

1459 5

Коментари

Мариана Кълвачева

Чакайте малко, какви са тези свободни съчинения и на каква база почиват ?

На данни от миналата година ли, на прогноза от миналата година ли или Ванга се е обадила ?

Кой ви каза, че живота ще продължи в същото темпо ?

Хората са затворени, заведенията не работят, бизнеси се ликвидират и нямат шанс да се отворят отново, безработицата скача, но дълговете остават и нещо важно - всички хайдуци, бирници и чорбаджии пращят от финансово здраве.

Вижте банките и печалбите им.

Народа едва диша.

А те чакат да работи тоя народ и да плащал данъци.

А за цървулите на босия, чували ли сте ?

----------

Апропо, какъв е тоя институт по пазарна икономика ? Няма такъв субект. Има фондация с такова име, а там едни измислени сороспии си раздават звания като главен икономист, старши икономист и т.н.

Старши икономист на британските гробища. Аман от изкуственяци и въздухари.

Напчо

Искам за обърна внимание на екипа на "СЕГА", че "Институт за пазарна икономика", както и "Институт "Отворено общество" не съществуват. Съществуват фондация "Институт за пазарна икономика" и фондация "Институт "Отворено общество", финансирани главно от чуждестранни източници, известни центрове за влияние, а следователно и чужди агенти.

Думата "фондация" винаги се пропуска по искане на тези НПО, а се набляга на думата "институт", като по този начин аудиторията се въвежда в заблуждение за научност.

Целта на тези неолиберастки НПО е чрез манипулации и обикновени лъжи да внушават управленски и законодателни решения в полза на олигархията и във вреда на цялото общество.

 

 

https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF

Мариана Кълвачева

Преди години в стария форум имаше един форумец Бирникь.

Тази тема е точно за него.

Липсват ни професионалните му мнения в настоящия ден.

Въобще, през годините във форума минаха доста хора, които си разбираха от професиите и ограмотяваха неуките и по този начин намаляваха наивниците и баламите, което си е една благородна дейност.

Напчо

Не Бирникь, а БирникЪ ! Това БирникЪ, това Напчо е горе-долу едно и също.

nebenebe

Ако се вярва на заглавието, ще рече че обедняваме, което всеки много добре знае.

Влез или се регистрирай за да коментираш