Quantcast
Български ученици спечелиха 4 медала на олимпиадата по информатика | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Български ученици спечелиха 4 медала на олимпиадата по информатика

Конкуренцията е била от повече от 350 участници от 88 държави
1 510
 Фейсбук

Четирима български ученици спечелиха два сребърни и два бронзови медала от най-престижната международна олимпиада по информатика, която се проведе в в Индонезия от 7 до 15 август, съобщи МОН. Българите се конкурираха с над 350 участници от 88 държави. 

Сребърни отличия завоюваха Атанас Димитров от XI клас в Софийската математическа гимназия (СМГ) и 10-класникът Деян Хаджи-Манич от Математическа гимназия във Варна. Дванадесетокласниците Мартин Копчев от Природоматематическа гимназия в Габрово и Андон Тодоров от СМГ взеха бронзови медали. 

Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Добрин Башев, студент в Техническия университет в Делфт, Нидерландия.

Българският тим е участвал в двудневно състезание. В него всеки участник е трябвало индивидуално да реши три алгоритмични задачи в рамките на пет часа. За Атанас и Деян това е първа олимпиада, а Андон и Мартин се явяват съответно за трети и пети път. 

Историята на състезанието започва през 1989 г., когато България става организатор и домакин на първата Международна олимпиада по информатика. Страната ни е една от малкото, участвали във всички издания.

Ключови думи:

информатика, олимпиада

Още

България е с 5 медала от олимпиадата по математика в Осло

15.07.2022

2294
Английският език е най-предпочитан за втора матура

24.02.2022

480
МОН обяви новостите за Матури 2022 г.

14.02.2022

30063