Quantcast
Едва 12 000 учители ще получат по 15 лв. за профилактични прегледи | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Едва 12 000 учители ще получат по 15 лв. за профилактични прегледи

"Вече почти няма места в санаториумите на НОИ, всичко е заето още от зимата, как човек да си намери място за лятото", чудят се педагози
1 365
 Илияна Кирилова
Само 2 000 учители ще могат да си възстановят 100 лв. разходи за санаториум

Едва 14 000 учители от близо 90-те хиляди у нас ще могат да се възползват от новата програма на МОН за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти. Това предвижда въпросната програма, предложена първоначално от екипа на бившия просветен министър Красимир Вълчев, а в последствие преработена от служебния министър Николай Денков. Бюджетът й за 2021 г. е 400 000 лв., а ефектът - според някои преподаватели - ще е спорен.

 

ПРОФИЛАКТИКА

180 000 лв. са предвидени за прегледи на 12 000 учители, преболедували COVID-19, които имат поставена диагноза, посочена в направление от личен или лекуващ лекар. Въпросните преподаватели ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Те ще са свързани с няколко вида заболявания - сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите. Прегледите ще се плащат от образователните институции, а министерството на образованието и науката ще им възстанови до 15 лв. от стойността на направения разход.

Директорите на училища, детски градини, центрове за подкрепа на личностното развитие и т.н. трябва да увърдят списък на педагогическите специалисти, желаещи да се включат в тези дейности. Те могат да сключат договор с медицински център за въпросните профилактични прегледи или да определят друг ред за осъществяването им. Заявките им трябва да бъдат изпратени до 15 октомври 2021 г. до началника на регионалното управление на образованието (или до спортното и културното министерство - за училищата към тях). До 25 октомври те трябва да бъдат обобщени, като учебните заведения ще могат да си възстановят до 15 лв. от стойността на разхода, направен за 1 педагогически специалист, минал през профилактичен преглед.

Въпросната програма бе подготвена първоначално от екипа на бившия министър Красимир Вълчев. Тя обаче не предвиждаше финансиране само за преболедували коронавирус учители, а за произволно избрани 12 хиляди преподаватели, които освен това щяха да могат да си възстановят 15 лв. от разходите за профилактични прегледи само за 2 вида за заболявания - на млечната жлеза при жените и простатната жлеза при мъжете. "Защо прегледите са само за тези два вида заболявания. Нима учителите не страдат от други?", чудиха се учители. Според тях също така сумата е крайно недостатъчна, за да си направи човек съответния преглед. "За да се докаже онкологично заболяване понякога е нужен скенер, за който 15 лв. до никъде не стигат", казват педагози.

 

РЕХАБИЛИТАЦИЯ

200 000 лв. пък са планирани за рехабилитация на 2000 учители по програмата на НОИ (тук няма промени в двата проекта). Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания - сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични и андрологични, кожни заболявания, заболявания на централната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система. На всеки включен участник ще се възстановяват до 100 лв. от разходите, направени за доплащане на храна и такса резервация. Важно условие е те да са направени до 30 септември 2021 г. 

За целта трябва да предоставят медицинското направление за необходимостта от рехабилитация, удостоверение за ползване на парична помощ за профилактика и рехабилитация, издадено от съответното териториално поделение на НОИ и разходооправдателен документ за извършен разход за допустими дейности по модула. Тук учителите смятат за обременяващо носенето на всички тези документи, част от които не са при тях, а у НОИ, т.е. ще трябва да се разкарват допълнително, за да си ги набавят. "Вече почти няма места в санаториумите на НОИ, всичко е заето още от зимата, как човек да си намери място за лятото, при това само за през трите летни месеца", недоумяват учители, които се съмняват, че програмата е направена за точно определени хора. Масово учителите освен това не знаят за новата програма. "Това, от което имаме нужда, е психологически тренинги, особено в ситуация на пандемия. Всички сме в бърн аут", казват някои преподаватели.  

 

 

 

 

 

 

Още

Спрените ученически лагери остават за 2022 г.

16.09.2021

98
Издирването на над 20 000 ученици продължава по нови правила
Тържества за 15 септември ще има поне за 1, 5 и 8 клас

10.09.2021

276